Juholt väcker inte jubel

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Äkta betongsosse, slugger, jämnbeige medelmåtta, doldis, folktalare, kusinen från landet, finurlig - så beskriver ledarskribenterna Håkan Juholt. Valet möts med förvåning och väcker inte mycket jubel.

Många ledarskribenter uppfattar Håkan Juholt som en kompromisskandidat. "Den som blev över" sedan de andra tackat nej eller "blockerats i fraktionsstrider", skriver liberala Göteborgs-Posten som tycker att nomineringen "bekräftar Socialdemokratins djupa kris".

Oberoende liberala Dagens Nyheter tycker att valet skickar dystra signaler om partiets färdriktning. Partidistrikten önskar inte en förnyelse i Mona Sahlins riktning utan vill snarare se en anpassning åt vänster, tolkar DN.

Svenska Dagbladet, obundet moderat, förvånas över att valberedningen lyfter fram "en äkta betongsosse". Med honom missar Socialdemokraterna chansen till verklig politisk förnyelse. Det finns bättre namn, skriver SvD och uppmanar Mikael Damberg att kandidera.

"Vågad satsning"

Moderata Barometern skriver att Juholt visat mod och självständighet och är en god debattör. "Men hur står han sig i en Europadebatt mot Fredrik Reinfeldt", undrar ledaren och fortsätter: "Folklighet är ett krav på en S-ordförande, men det räcker knappast hela vägen.

Kompromissen Juholt "kan vara en vågad satsning som går hem", tror liberala Bohusläningen. Likaledes liberala Sundsvalls Tidning tycker att Juholt vid torsdagens presskonferens visade prov på humor, "en underskattad egenskap bland svenska politiker".

Sina största supportrar har Juholt naturligt nog bland de S-märkta ledarskribenterna. Västerbottens Folkblad kallar valet klokt och väl genomarbetat. Juholt beskrivs som massmedial, en duktig retoriker "som kan matcha Reinfeldt och Borg i debatterna", därtill glad, rolig och positiv. Men, skriver Lena Sandlin, valberedningen kunde lika gärna ha föreslagit Carin Jämtin som ordförande och Juholt som partisekreterare. Det hade kanske till och med varit bättre, för då hade inte Mona Sahlin riskerat att bli en parentes som kvinnlig S-ledare.

Går hem i stugorna

Även Peter Franke på Värmlands Folkblad (S) slår ett slag för Jämtin: "Det räcker inte med små vitsar och mustasch för att locka nya väljare". "Hade det varit mer mod och kraft i valberedningen skulle de ha lanserat Carin Jämtin som partiledare.

Socialdemokratiska Dagbladet i Sundsvall gläds åt valet: Svante Säwén skriver att han inte vågade hoppas på Juholt, förrän de allra senaste dagarna: "Jag tror att han kan går hem både i stugorna och i tevesofforna".

Arbetarbladet (S) skriver att Juholt/Jämtin är "knappast ett politiskt dreamteam", men att de duger, även om duon inte blir det "monumentala lyft Socialdemokraterna behöver".

Göran Greider på Dala-Demokraten (S) beskriver Juholt som stabil, finurlig och lugn och tror att "Reinfeldt kan få svårt att hantera denne jovialiske man".

TT

Publicerad: