Almedalen - årets orgie i debatt

Publicerad:
Uppdaterad:

Visby. Så var det dags igen - för en veritabel orgie i politik, ekonomi och samhällsdebatt.

Almedalsveckan i Visby öppnar sina dörrar i dag - och är åter igen större än någonsin.

– Alla är där, allt från partier till stora organisationer. Då är det ofrånkomligt att vi också måste åka dit, säger Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv.

Och alla är sannerligen där. Även i år slår veckan rekord. I torsdags fanns 1 449 evenemang i listan, nära 650 journalister var föranmälda och i fråga om ämnesområden toppade klimat och miljö före vård och omsorg samt näringsliv.

I år pågår veckan från i dag den 3 juli till söndagen den 10 juli. Den har förlängts till åtta dagar efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

Även kritik

När Socialdemokraternas dåvarande ledare och statsminister Olof Palme 1968 äntrade ett lastbilsflak och talade under almarna i Visby-parken sådde han ett frö för framtiden - ett sommarblomster enligt vissa, ett ogräs enligt andra.

Kritiker har framfört att Almedalen är bortkastade pengar, en gycklarnas marknad där mycket få stora politiska förslag kommit ut.

Men Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt debattör, säger att kritikerna missuppfattat veckans syfte.

– Den är i högsta grad relevant. Det är en branschsammankomst för dem som ägnar sig åt konsten att föra ut ett budskap.

"Bra tillfälle"

Under årets vecka i Almedalen kommer svenska myndigheter att göra av med 5,2 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter. Av de 38 myndigheter som närvarar satsar Försvarsmakten allra mest, 900 000 kronor.

Jordbruksverket deltar i en handfull evenemang. Notan för bland annat seminarium, boende och resor blir ungefär 100 000 kronor.

– Vi ser det som ett bra tillfälle att sprida kunskap kring de frågor vi arbetar med, säger Anna Olsson, planeringschef på verket.

Men gladast av alla under veckan är kanske ändå Visbys krögare. För i vanlig ordning ska det betalas för snittar, smörgåsar, sallader och middagar i enorma mängder. För att inte tala om mängden urdruckna glas med varierande innehåll.

TT

Publicerad: