Förra vintern spökar för beslut om vargjakt

Publicerad:

Natur. Kammarrätten i Sundsvall är på väg att ge sin dom om licensjakten på varg i fyra län efter nyår. Men först ska helst högsta instans säga sitt om förra vinterns jakt i Värmland - som inte blev av.

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) om förra säsongens inställda jakt blir vägledande för kammarrättens beslut om denna vinters jakt, även om beslutsordningen gjorts om och förenklats mellan säsongerna.

För ett år sedan blev vargjakten efter överklaganden föremål för rena myllret av domstolsbeslut, varav en del tillfälliga, på olika håll i landet. I vissa län genomfördes jakten, på andra håll stoppades den.

I år är beslutsprocessen tidigarelagd och samlad, så att kammarrätten i Sundsvall ska ta ställning till alla beslut om licensjakt på totalt 24 vargar i fyra län efter nyår. Flera vargvänliga organisationer har överklagat.

Kammarrätten hoppas ge sin dom före jul. Men först vill man se resonemanget i högsta instans, HFD, om förra vinterns beslut gällande 26 vargar i Värmland. Det väntas innehålla viktiga svar om licensjaktens grundläggande förutsättningar.

– En komplicerad och lite olycklig situation, säger kammarrättsrådet Anders Lind om de parallella ärendena.

HFD har föredragit Värmland-målet och är i sin beslutsfas, men har inte sagt när domen kommer.

TT

Publicerad: