Få får ersättning för kraschade paket

INRIKES

Ekonomi. Kunderna får sällan rätt när de klagar på att paket har gått sönder i posten.

Postnords förklaring: Mosade paket beror oftast på dålig inslagning.

– Ofta handlar det om att man inte fixerat innehållet, så det åker runt i emballaget, säger företagets kommunikationschef Per Ljungberg till TT.

Postnords statistik för inrikespaket 2015 visar att 3 978 personer klagade på att varor gått sönder under frakt. Bara sex procent av dem, 244 stycken, fick kompensation från företaget.

Den som reklamerar ska kunna visa upp originalemballaget och därmed visa att varan har varit rätt förpackad. På Postnords hemsida finns detaljerade instruktioner för vad det innebär. Det gäller också att vända sig till rätt företag när man reklamerar.

– Det vanligaste är att man har e-handlat en vara. Man ska alltid reklamera hos den man har avtalat med, säger Per Ljungberg.

Chansar på plast

Överlag är företag bättre på att packa rätt än privatpersoner. Det händer att folk chansar och slår in julklappar i lite plast, berättar Pierre Olsson, press- och informationschef vid DB Schenker Sverige.

– Det skulle ett företag aldrig göra. Företag är ju proffs.

Att skicka paket som innehåller vätskor är särskilt vanskligt. Blir det minsta lilla läckage går paketet sönder och då kan även omgivande paket ta skada. Det förekommer, men inte ofta, berättar Pierre Olsson.

TT: Kan kunder bli skadeståndsskyldiga då?

– Jag kan inte säga att det har hänt, men det skulle kunna hända.

I sorteringsmaskinerna

Paketskador uppstår oftast inne i sorteringsmaskinerna på terminalerna. Här skulle hanteringen kunna förbättras ytterligare, medger Stefan Helander, chef för reklamationsavdelningen på Postnord i en SVT-intervju.

– Där finns det saker hos oss som vi måste titta på naturligtvis, till exempel hur vi skiljer ut paket som måste sorteras för hand. Blandningen av olika paket gör att vi får lite mer skador än vi borde, säger han till SVT Nyheter Småland.

Både Postnord och DB Schenker understryker att det trots allt är en försvinnande liten andel av paketen som går sönder under frakt. Under 2015 hanterade Postnord 31,1 miljoner inrikespaket, varav knappt 4 000 gick sönder så mycket att kunder reklamerade. Året före hanterades fyra miljoner färre paket, men då reklamerades 4 680 skador.

– Vi skickar fler försändelser, men får färre antal reklamationer, säger Per Ljungberg.

TT