Många vittnar om övergrepp inom frikyrkan

INRIKES

#metoo. Hundratals kvinnor inom frikyrkovärlden har delat med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, under hashtaggen #sanningenskagöraerfria .

Behovet av att prata om detta är stort, säger initiativtagarna.

436 personer har skrivit under uppropet sedan det startade i slutet av november och många har delat med sig av mer eller mindre detaljerade berättelser, skriver Dagen. Gensvaret har varit större än vad initiativtagarna väntat sig.

Pastorerna Esther Kazen och Karin Ingridsdotter, två av de fyra som startade uppropet, säger att "det är unga som gamla, tonåringar och 80-åringar, från alla frikyrkor som hört av sig".

Vittnesmålen handlar om tafsande killar som blir påhejade av pastorn, övergrepp som inte anmäls för att församlingen själv vill hantera frågan och övergrepp inom äktenskapet.

Kazen och Ingridsdotter tror att tystnadskulturen inom frikyrkan är ett hinder för de enskilda och församlingar som verkligen vill ta tag i frågan.

– Risken är att många inte vill erkänna att sexuella övergrepp och trakasserier förekommer i den egna församlingen. Det är lätt att frågan bagatelliseras i en snällhetskultur som frikyrkan.

TT