Akilov fick "flashbacks" hos läkaren

INRIKES

Stockholmsdådet. Den misstänkte Rakhmat Akilov var inte psykiskt störd vid terrordådet i Stockholm den 7 april.

I den första rättspsykiatriska undersökningen säger Akilov också att han inte var narkotikapåverkad.

Rättsmedicinalverkets läkarundersökning lämnades till Stockholms tingsrätt på onsdagen.

Den ansvarige läkaren träffade Akilov den 3 maj. Slutsatsen är att 39-åringen från Uzbekistan varken led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen eller vid undersökningen.

Enligt läkarintyget finns inte anledning att undersöka fängelseförbud eller rättspsykiatrisk vård som påföljd.

Årslång utredning

– Det här påverkar inte utredningen alls. Detta görs regelmässigt i ärenden av allvarligt slag, som det är frågan om här. Det har bara att göra med frågan om påföljd, säger Akilovs advokat Johan Eriksson till TT.

Fem människor miste livet i terrordådet. Akilov har erkänt att han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan.

Vice chefsåklagaren Hans Ihrman begärde på onsdagen förlängd åtalstid. Han uppskattar att utredningen kan ta upp till ett år att slutföra.

Stabil familj

Av den rättspsykiatriska undersökningen framgår att Akilov sporadiskt testat olika former av narkotika i Samarkand. Men inför terrordådet hade han enligt egen utsago inte använt narkotika.

Det finns inga uppgifter som tyder på tidigare känd psykisk ohälsa hos Akilov, enligt läkaren.

Akilov är yngst av fyra syskon. Pappan var svetsare - som Akilov också utbildade sig till - och mamman sjuksköterska. Han betonar att föräldrarna inte var stränga. Deras uppfostran präglades av sagor och ordspråk snarare än örfilar.

Flyttade runt

Efter att ha mutat sig fri från militärtjänstgöring gjorde Akilov vapenfri tjänst. Han gifte sig och fick fyra barn mellan 1998 och 2006.

För att klara ekonomin efter den äldsta dotterns kostsamma bröllop for han till Europa. Efter jobb i Tjeckien, Tyskland och Danmark kom han till Sverige 2014.

Här ansökte han om uppehållstillstånd med politiska skäl som grund. Efter att ha arbetat i byggbranschen drygt två månader kunde han skicka hem motsvarande runt 27 000 kronor till familjen.

Mycket hemligt

Stora delar av läkarundersökningens text är sekretessbelagda av tingsrätten. I den öppna delen finns inget som kastar ljus över Akilovs motiv till terrordådet.

Läkaren bedömer att Akilov är i gott allmäntillstånd. Han psykiska tillstånd beskrivs ord som "fullt orienterad och vaken", "god emotionell kontakt" och "flexibel och följsam".

Till sist gör läkaren den här iakttagelsen:

"När samtalet egentligen är slut och vi väntar på att släppas ut ur rummet sätter sig Akilov och stirrar snett framför sig. På fråga vad han då tänker på säger han att det är mest tomt, och att han får "flashbacks" av tidigare händelser."

TT