Matexpert: En rättfram och klassisk Nobelmeny

INRIKES

Nobel. Den vegetariska förrätten sticker ut, men i övrigt domineras Nobelmiddagen av klassiska komponenter - på ett bra sätt, tycker matskribenten Lisa Förare Winbladh.

– Vad ska man ha till lamm? Ja, det är gott med rosmarin, varför göra sig till? säger hon om varmrätten.

Pressad och torkad jordärtskocka med tillbehör till förrätt anser Lisa Förare Winbladh vara en djärv komposition med tanke på hur lite proteiner rätten innehåller.

– Men vid den här årstiden är jordärtskocka ett väldigt bra val. Den har ett väldigt speciell, söt och fyllig smak. Och de milda kålrabbiblommorna passar fint till, säger hon.

Huvudrättens lammsadel erbjuder inga revolutionerande smaker.

– Huvudkocken Tom Sjöstedt är en väldigt rättfram kock - han lagar mat med lättbergripliga och kraftiga smaker som jag tycker om.

Förare Winbladh konstaterar att skillnaden är stor om man jämför med chefskocken vid de två föregående Nobelmiddagarna, Sayan Isaksson. Hon illustrerar med två litteraturpristagare:

– De är nästan varandras motpoler som mattlagare. Om Sayan Isaksson är som Kazuo Ishiguro - en väldigt lågmäld och finstämd matlagare där allt står mellan raderna - så är Tom Sjöstedt mer som Gabriel García Márquez: mycket rajraj, pang på, han öser på med extra allt.

Också desserten är enligt Förare Winbladh väldigt klassisk.

– Inga konstigheter. Det roliga är att är citrontimjan finns med - en otroligt trevlig krydda som ger en lite vuxnare och elegantare smak.

TT