Stort S-distrikt vill stoppa skolval

Malmö. Det fria skolvalet leder till en segregerad skola och måste bort, kräver Socialdemokraternas tunga Skånedistrikt. Det går på tvärs med partiledningen och regeringen gick snabbt till attack.

Beslutet fattades under helgens distriktskongress. I motionen som antogs skriver Lunds arbetarekommun att det fria skolvalet har bidragit till "skolans förfall", enligt Ekot.

– Distriktsstyrelsen ville inte riktigt gå så långt, men det blev kongressens beslut. Jag tror att man ska se det som ett uttryck för frustration över hur långt marknadsanpassningen av skolan gått, säger Distriktets ordförande Niklas Karlsson till TT.

– Forskningen visar ganska tydligt på hur det fria skolvalet förstärkt segregationen i skolan. Vi har inte råd med att låta en hel generation gå ut skolan utan ordentliga kunskaper.

Utbildningsminister Jan Björklund reagerar skarpt.

– Det är det mest långtgående förslag på årtionden om att flytta makt från elever och lärare till kommunpolitiker. Det är ett rent socialistiskt förslag med mycket långtgående konsekvenser för en miljon elever, säger Björklund.

– Jag kräver nu att Stefan Löfven snabbt och entydigt tar avstånd från detta.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan:

– Vi har 26 partidistrikt och vart och ett fattar beslut lokalt som medlemmarna där känner är riktiga. Men partiets nationella politik slår vi fast på partikongresser, och vi har en näst intill enig partikongress som beslutat att vi ska behålla det fria skolvalet, och det är också det vi kommer att gå till val på.

Björklund låter sig inte nöja.

– Han tecknar inte firma för hela partiet. Det här handlar om partiets största distrikt, och ett växande Vänsterparti står för samma sak. Löfven måste nu garantera att i en eventuell rödgrön regering så måste det fria skolvalet garanteras, annars blir det här en av valets stora frågor.

TT

Publisert: