Inrikes

Rättegång mot misstänkt läppkannibal

INRIKES

Stockholm. I dag hålls domstolsförhandlingar i Södertörns tingsrätt mot den docent vid Karolinska institutet som misstänks ha misshandlat sin fru med skalpell. Bland annat ska mannen ha skurit av kvinnans ena läpp och ätit upp den.

Docenten har i polisförhör erkänt att han har begått brottet. Åklagaren Jakob Holmberg tror att mannen kommer att dömas till ett strängt straff.

– Bevisningen är fullt tillräcklig för en fällande dom. Min bedömning är att det handlar om den övre delen av straffskalan, säger han till TT.

Kvinnan träffade docenten i Iran. Han hjälpte henne att komma till Sverige för att studera vid Karolinska institutet. Under den tiden blev mannen förälskad i henne och bestämde sig för att lämna sin dåvarande fru.

– Han övertalade, vill jag påstå, henne att gifta sig med honom. Hon går med på det för att hon känner tacksamhetsskuld, säger åklagaren Jakob Holmberg.

Kvinnans familj uppmuntrade henne också att gifta sig med docenten - hon kunde lära sig att älska honom, menade de. Men redan efter ett halvår tillsammans ville hon skiljas, men mannen svarade då att de var gifta tills döden skiljer dem åt, enligt åklagaren.

Natten då överfallet skedde hade kvinnan just återkommit från en resa och upprepade igen att hon ville skiljas. Medan hon varit borta hade mannen skurit i porträttfoton av henne - enligt åklagaren på grund av svartsjuka. Hon vaknade enligt åklagaren av att han frågade om hon haft en annan pojkvän.

– När hon svarar nej tolkar han det som att hon medger att hon har en. Han säger då att han ska se till att hon aldrig kysser en annan man, säger Holmberg.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes