Inrikes

Långa kedjor bäddar för fusk

INRIKES

Skattefusk. Problemet med svarta löner som betalas ut av utländska underleverantörer är utbrett inom byggbranschen. Nu höjs åter röster för att lagstifta bort fusket.

I en granskning som Svenska Dagbladet gjort blottas det utbredda skattefusket inom byggbranschen som beräknas kosta staten miljontals kronor om året.

I det aktuella fall som tidningen illustrerar erkänner en polsk underleverantör till ett glasföretag på ett Peabprojekt att företaget regelmässigt betalar ut större delen av de anställdas löner svart.

Fusket som pågått i åtta till tio år upptäcktes av facket vid ett kontrollbesök på arbetsplatsen. Det svenska glasföretag som anlitat det polska försäkrar att de kräver att alla deras underleverantörer tecknar kräver F-skattsedel, försäkringar och kollektivavtal, men erkänner att de inte kontrollerar att kraven följs.

– Varken facket, Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten kommer åt det här och byggbranschen kan inte sanera sig själv. Det behövs lagstiftning, säger vd:n för företaget till tidningen.

Huvudmannen Peab försäkrar att de ställer krav på sina underleverantörer, men konstaterar att långa entreprenörskedjor gör det svårt att kontrollera att reglerna följs.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes