Svårt att få bort semesterkilona

Publicerad:

Vardag. Att leva gott under semesterveckorna - kanske med grillning och bag in box-vin - kan göra det svårt att komma i jeansen efteråt. Den som vill ha tillbaka vikten står inför en utmaning.

Fem veckor av njutbart semesterliv kan ta mer än fem arbetsveckor att ta igen även för den som går tillbaka till sin "vanliga" livsstil med mindre grillkött och vin.

– Det går oftast fortare att gå upp i vikt än att gå ner, så man får nog räkna med längre tid. Om man bara går tillbaka till de vanor man hade innan semestern är det inte säkert att man går ner av det. Man kanske slutar gå upp, men står stilla där man har hamnat, säger Anne Christenson, sjukgymnast och kognitiv terapeut på Överviktscentrum i Stockholms läns landsting.

Att det är lättare att gå upp i vikt än ner, kan förklaras av att människan förbrukar ungefär 2 000 kalorier per dygn. Men att få i sig 2 000 kalorier, eller mer, går lätt att göra bara under en enda måltid och det går inte att motionera bort på motsvarande tid.

Den som vill få ner vikten efter semestern kan, till exempel, rensa ut det "dåliga" såsom bag in box-viner och glass i frysen och även försöka vända tillbaka dygnet och återgå till rutinerna, enligt Anne Christenson.

– Men man får nog räkna med att det minst tar dubbelt så lång tid att komma tillbaka till vikten igen, säger hon.

Motion är också bra för hälsan, men just när det gäller att försöka komma ner i vikt är maten viktigast.

– Du kan aldrig fortsätta att överäta och tro att du ska kunna kompensera det med motion, för så mycket tid har du inte. Vill du ändra på vikten så måste du ändra på maten.

TT

Publicerad: