Statsvetare: Besvärligt för SD

Politik. Sverigedemokrater kommer undan med större snedsteg än andra politiker - men de två senaste exemplen sticker ut på ett sätt partiet vill undvika, tror statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

– De är antisemitiska, säger han.

Järnrörsskandalen, Kent Ekeroths aggressivitet i sociala medier och kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat, återkommande rasistiska utspel av lokalpolitiker runt om i landet, Björn Söders fotografi med en SS-veteran.

Det finns gott om exempel på SD-skandaler som inte skakat partiet eller påverkat dess stöd de senaste åren.

– Alla partier har väl någon gräns någonstans, men den verkar vara väldigt långt borta i SD:s fall, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare på den borgerliga tankesmedjan Timbro.

– Skandaler biter inte på det sättet, och det vet man om i SD-ledningen.

"Lägre tolerans"

Men såväl den uppmärksammade filmsekvensen med SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som riksdagsledamotens Anna Hagwalls senaste motion om slopat presstöd innebär en ny form av problem för partiet.

– Det som är gemensamt för händelserna är att de är antisemitiska. Och där är det skillnad. Där är min bild att det finns en mycket lägre tolerans i Sverige totalt sett för antisemitism än vad det gör för islamofobi, säger Andreas Johansson Heinö.

Felaktig motion

Anna Hagwall motiverar bland annat sin motion - som innehåller faktafel - med att Bonniers dominans på mediemarknaden måste minska, med att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

I filmen berättar en skrattande Oscar Sjöstedt om hur två nazister han tidigare arbetade med brukade sparka på fårkroppar som fallit i golvet och kalla dem "judar".

– Där tror jag det är besvärligare för dem (SD). Man vill inte hamna i läge där man uppfattas vara ett parti där det är okej att dra skämt om judar, säger Andreas Johansson Heinö.

TT

Publisert: