Inget Nobelkalas utan kras

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Plötsligt går en tallrik sönder. Ljudet sprider sig i den jättelika Blå hallen i Stockholms stadshus där förberedelserna inför årets Nobelfest nu är inne i sitt mest intensiva skede.

Överallt syns människor som skyndar över stengolvet eller sitter i långa rader och putsar vad som verkar vara en outsinlig mängd bestick.

Onekligen ett slitgöra, men det är liksom inte läge att ta det lugnt. Mer än 1 318 kuvert ska ställas i ordning inför banketten i morgon kväll.

Honnörsbordet, där de mest prominenta gästerna inklusive kungaparet ska sitta, håller precis på att dukas.

För Christoffer Jönsson tog det fyra år innan han fick äran att servera vid just detta bord.

TT: Vad är värsta mardrömmen?

– Att spilla sås på någon, eller att tappa en tallrik.

En trappa upp, i den Gyllene salen, där gästerna kommer att svinga sina lurviga, trängs för tillfället tusentals blommor som varsamt formas för att ge illusionen av "Stockholms broar", som är årets tema.

Ytterligare en bit in i kulisserna, i det stora köket, arbetar ett hav av kockar med den än så länge strikt hemliga trerättersmenyn.

Allt ser ut att vara en enda röra, men enligt mästerkocken Klas Lindberg, som ansvarar för maten, är allt under kontroll.

– Vi ligger till och med lite före tidsschemat, vilket känns otroligt bra.

TT

Publicerad: