Kvinna i Bromölla begärs häktad

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Nu pågår häktningsförhandlingarna mot den kvinna i Bromölla som misstänks ha hållit sina barn inspärrade och avskärmade från omvärlden. Kvinnan misstänks för olaga frihetsberövande.

Förhandlingen mot den 59-åriga kvinnan har inletts i Kristianstads tingsrätt. Det är stor uppslutning från medier, bland annat några team från Norge. Kvinnan, bredvid sin försvarsadvokat Thomas Ljungdahl, ser lugn ut och är klädd i grön tröja.

Åklagaren begär att tingsrätten häktar henne på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, då det finns risk att hon undanröjer bevis eller fortsätter begå brott om hon inte häktas. Kvinnan nekar via sin advokat och bestrider också häktningen.

Rätten har beslutat att förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar.

Den 59-åriga kvinnan anhölls natten till torsdagen. Hon förhördes långt in på kvällen av polis som har försökt att ta reda på om barnen, som i dag är vuxna, verkligen har varit frihetsberövade genom åren.

Oklara omständigheter

59-åringen och barnen uppges ha flyttat runt till olika adresser under 20 års tid. Enligt Aftonbladet ska döttrarna ha bott i Åre i tio år - utan att ha gått i skolan. När de i början av 2000-talet flyttade till Åre dök två av barnen, som var i skolåldern, aldrig upp vid skolstarten. Enligt Åres barn- och utbildningsförvaltning har de inte heller gått i skola i någon annan kommun, eftersom kommunen aldrig tagit emot någon faktura utifrån för barnens skolgång.

Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström säger att fallet är mycket anmärkningsvärt och ovanligt om uppgifterna stämmer.

– Jag har aldrig hört talas om att barn faller mellan stolarna på det här sättet, säger han till tidningen.

Uppgifter om vårdnadstvist

Inledningsvis finns en rad oklara omständigheter kring barnen, som i dag är vuxna, och kvinnan, enligt polisen.

En granne berättar för Sydöstran att det var hon som larmade polisen i onsdags om familjen som hon bott granne med i två år. I måndags hörde hon ljudet av bråk i trapphuset. När hon öppnade dörren klamrade sig en av de unga kvinnorna fast vid henne och skrek: "Hjälp, jag har varit inlåst i 13 år."

Enligt en anhörig rör sig fallet dock om en vårdnadstvist som utlöst att de flyttat runt. Däremot skulle barnen inte ha varit inlåsta, enligt personen.

TT

Publicerad: