Åklagare med mental robusthet i ubåtsfallet

INRIKES

Ubåtsfallet. Snabbt behövdes en hårdför åklagare i ubåtsfallet - och Jakob Buch-Jepsen, en av fyra specialåklagare i Köpenhamn, fick det på sitt bord.

– Målet kräver en mental robusthet.

Nio välfyllda utredningspärmar står på kontoret - som snart blir till åtal mot mannen som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall.

Pappershögar vid glasväggen ger ett lite rörigt intryck på det lilla kontoret i Köpenhamns utkant. Men rörpärmarna ligger ändå i någon slags ordning, och när specialåklagare Jakob Buch-Jepsen lastar sin svarta rullväska med förhörsutskrifter, obduktionsresultat och beslagsprotokoll - och annat som kan behövas på rättsmöten - vill han alltid vara fullständigt förberedd.

– Vid grundliga förhör kan man ofta visa när en förklaring blir motsägelsefull, och det är en viktig utgångspunkt när domstolen ska bedöma den misstänktes trovärdighet. Konfrontativa förhör kräver god förberedelse, säger han till TT:s utsände.

Tegelhuset är anonymt, utan några skyltar med polislogotyp. Danmark har en gemensam myndighet för poliser och åklagare, och i bygget jobbar Köpenhamnspolisen mot särskilt grov brottslighet. Ubåtsfallet - det uppmärksammade målet som skapat stora nyhetsrubriker världen runt - utreds här i huset.

– Jag är otroligt stolt över polisens arbete och dykarnas alla fynd, men också samarbetet med svensk polis. Samtidigt har vi åklagare en viss distans till polisen. Vi ska säkra kvalitet, objektivitet och rättssäkerhet i utredningen, det är allra viktigast för mig, säger Jakob Buch-Jepsen.

Stora mål

Åklagarrollen har han haft i nästan 16 år, ungefär samtidigt som han flyttade från Danmark, blev skåning och bildade familj i Malmö. Han har suttit på åklagarsidan i mål som slutat med livstids fängelse för en Bandidosledare som dömdes för ett trippelmord, och en fällande dom i ett av grannlandets mest uppmärksammade barnpornografimål någonsin. Ett omskrivet terrormål fyller också några pärmar på kontoret.

Jätteklungan av journalister som mötte honom efter den första omhäktningsförhandlingen, där misstankarna mot Peter Madsen skärptes till mord, överraskade. Jakob Buch-Jepsen är van vid mål som väcker stor medial uppmärksamhet, men det här var något särskilt.

– Någon räknade till över 20 kameror vid den där pressträffen. Jag försöker alltid att vara så tillgänglig och öppen som möjligt inom ramen för yrkets tystnadsplikt.

Vid omhäktningsförhandlingen i september beslutade domaren om öppna dörrar. Medier argumenterade för öppenhet, och mannen som misstänks ha dödat och styckat den svenska journalisten Kim Wall ville ge sin bild av händelseförloppet så att alla kunde höra - en förklaring som ändrats sedan dess, och delvis omkullkastats i takt med att kvarlevor hittats.

– Att dörrarna hålls öppna är ovanligt, men det här är ju också ett ovanligt mål. Att den misstänkte vill berätta öppet är speciellt, säger Buch-Jepsen, som ville stänga dörrarna med hänsyn till anhöriga och det tidiga skedet i utredningen.

Mastodontförhandlingen inför allmänheten var ett faktum och specialåklagaren såg lätt överrumplad ut när han tog del av beslutet. Han bad om en kort paus, och ringde vice polisinspektör Jens Møller Jensen.

– Vi var då överens om att "nu kör vi". Vi ville få en så detaljerad förklaring som möjligt.

Tuffa förhör

Just att fokusera på detaljer och tuffa frågor, som också Madsen fick tackla under det flera timmar långa förhöret, är något som generellt kännetecknar Buch-Jepsens stil i rättssalen. Nu ska tusentals sidor utredning kokas ner till ett kärnfullt åtal - inför åtta planerade rättegångsdagar till våren.

Malmökartan som står inramad i fönstret på kontoret är typografisk och minimalistisk. Buch-Jepsen är Malmöbo sedan 2002, och han visar det på fler sätt än kartan. På danska med svenska inslag berättar han om hur det är att arbeta med utredningar om grovt våld och inslag av rå brutalitet.

– Självklart blir jag personligt berörd ibland, och min pendling över sundet är ett sätt att landa i vardagen innan jag möter familjen. Men yrket kräver en mental robusthet, om man inte kan sova på grund av alla hemskheter så är det fel yrke, säger Jakob Buch-Jepsen.

Ubåtsfallet är ett av hans mest uppmärksammade mål, men också det allra sista som åklagare på ett tag. Nästa år tar han tjänstledigt för att börja jobba på en advokatbyrå.

– Jag har varit på samma avdelning sedan 2009, det är dags för lite utveckling nu. Mitt fokus blir brottsmål för offentligt anställda. Men i den rollen kan jag fortsätta jobba för rättvisa, säger Buch-Jepsen.

TT:s utsände, Köpenhamn