Ut och se i stjärnorna efter Phaethon

INRIKES

Rymden. Vi jordlingar har i dagarna haft relativ närkontakt med den mycket aktiva meteorsvärmen Geminiderna - och nu är det med rent matematisk logik därför också dags för den stora asteroiden 3200 Phaethon.

Bäst möjlighet att se asteroiden ger vädret i västra Svealand och södra Norrlandskusten.

– Det går att se Phaethon med kraftfulla fältkikare eller ett mindre teleskop, men man måste veta precis vart man ska titta. Det går att se den om man har bra saker att titta i och detaljerade stjärnkartor - och tålamod, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, till TT.

Natten till söndag är asteroiden som närmast jorden, ungefär tio miljoner kilometer - vilket med rymdmått mätt är ganska nära.

Cumming säger att chanserna att få se Phaethon - som är en ovalformad kropp med cirka fem kilometers diameter - ökar i och med det faktum att den ligger relativt högt upp på himlavalvet.

Hög fart

Å andra sidan är den i det stora kosmiska alltet en väldigt liten himlakropp, påpekar Cumming.

– Den reflekterar bara lite solljus.

Om du vill se Phaethon ska du leta efter en rörlig ljuspunkt över bakgrunden av stjärnljus - och den rör sig fort.

– Om du får in den i teleskopet så kommer den att röra sig ut ur fältet nästan på en gång.

Vädret avgör

I dagarna har också den väl synliga meteorsvärmen Geminiderna passerat jorden. Och det är ingen tillfällighet att 3200 Phaethon dyker upp nu - snarare en matematisk och astrofysik lagbundenhet. Phaethon är nämligen kärnan av det som är kvar av den komet som en gång gav upphov till de stenar och det grus, stoft och damm som i dag är Geminiderna.

Men alldeles oavsett eventuellt innehav av kikare, teleskop, stjärnkartor, kunskap - och intresse - kan ändå tjurigt väder sätta käppar i hjulet för den som vill ta sig en titt på Phaethon.

Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, säger att det natten till söndag fläckvis kan finnas luckor i molntäcket i Götaland och norra Norrland - men hugade åskådare på andra håll i landet har större chanser:

– Där vi egentligen har bäst möjlighet till klart väder är i västra Svealand och i ett stråk åt nordost upp över delar av södra Norrlandskusten.

TT