Inrikes

Håll koll på juleljusen

INRIKES

Jul. Att de tända stearinljusen är brandfarliga vet varenda människa. Men de elektriska julljusen är inte heller att leka med.

Innan man sätter upp ljusgrejorna, som sannolikt legat undangömda i något mörkt hörn sedan förra julen, är det bra att kolla att dem ordentligt. Närmare en av fem som har en julbelysning hemma kontrollerar aldrig att den fungerar som den ska, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If genomfört.

Traditionella julgransbelysningar och slingor med glödlampor kan bli riktigt varma. Står de för nära gardiner eller annat lättantändligt kan det sluta med en eldsvåda.

Riktigt torra

– Granar kan brinna något alldeles hemskt. Speciellt i slutet av julen, när de börjat barra, då är de riktigt torra, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

Det är inte heller tillrådigt att blanda olika typer av glödlampor. Byter man ut en trasig lampa i ljustaken och den nya lyser kraftigare än de övriga så är det ett tecken på att något är fel. Om alla lamporna lyser väldigt starkt är också det ett tecken på att något är fel.

– Då ska man gå till elaffären och be om lampor som passar till just den ljusstaken.

Att släcka julgransbelysningen genom att skruva ut en av lamporna är praktiskt, men riskabelt.

– Det kan orsaka gnistbildning. Stäng av med strömbrytaren eller dra ur sladden.

Inte ofarliga

Moderna ledlampor är miljövänliga och blir inte lika varna som äldre lampor. Men det innebär inte att de är helt ofarliga.

– Det är inte en ledning som går i de här utan det är flera. Problemet är att om en av dessa går sönder så går strömmen starkare i de andra. Det har vi testat och det är ruggigt, de kan bli heta som glödtrådar, säger Lars Silfverswärd.

Därför är det viktigt att titta på sladden så att den inte är skadad. Inte minst vid själva stickproppen kan sladden nötas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes