Grön matskribent vill slippa skinkhetsen

INRIKES

Mat. Släng några skivor åt köttälskarna - men låt inte julskinkan få strålkastarljuset i julbordets centrum. Matskribenten Mattias Kristiansson tycker att julens klassiska smaker i själva verket är kryddor och inlägg.

Svenskarnas köttkonsumtion har planat ut och sjunkit något under de senaste åren, men måste fortsätta minska för att inte spä på den globala uppvärmningen, enligt flera ledande miljöorganisationer.

Samtidigt tycker många att det är svårt att ställa om matlagningen - särskilt under den köttstinna julen.

Mattias Kristiansson, chefredaktör för matlagningstidningen Vego, vill inspirera fler till att duka fram vegetariska rätter. Han berättar att han inte saknade julskinkan inför sitt första gröna julbord, men att han sörjde den inlagda sillen.

– Sedan insåg jag att sillen inte smakar så mycket i sig själv, utan att det är lagen och kryddorna som ger smaken. I början lagade jag klassikern med aubergine som får sjuda till en sillig konsistens och sedan läggs in med ättika och kryddpeppar. Du kan göra det mesta grönt genom att använda julsmakerna och julkryddorna som folk känner igen, då blir de mer vänligt inställda till maten, säger han.

Tvingas kompromissa

Den första julen blev också en ögonöppnare för att många av rätterna redan är kött- och fiskfria, eller åtminstone näst intill: sillsalladen smakar lika bra utan sill, och ansjovisens sälta i Janssons frestelse kan bytas ut mot kapris.

Mattias Kristianssons bästa tips är att släppa tanken på att tillfredsställa en klassisk köttälskare, och i stället försöka tänka bredare i matlagningen. Vegetarisk mat har dessutom färgerna på sin sida, till skillnad från det bruna och rosa köttet.

Men inte ens en vegetarisk matskribent kan övertala alla i familjen att helt skippa köttet på julafton. Han föreslog en kompromiss med "köttisarna", som han kallar dem.

– Man behöver inte köpa en hel skinka, men om du verkligen måste äta det så köp bara några skivor i sånt fall, det viktiga är att man skär ner, säger han.

Kött är klimatbov

Carina Borgström-Hansson, WWF:s expert på ekologiska fotavtryck, säger att vegetarisk mat leder till mindre utsläppen av växthusgaser och användningen av begränsad odlingsmark och vattenresurser.

– Du behöver mer energi för att odla ett kilogram kött än ett kilogram vete, eftersom det sker energiförluster längs med hela näringskedjan från djurens foder till dess att de är redo för slakt. Det blir också växtnäringsläckage som beror på för mycket avfall på ställen där djuren är koncentrerade och är fullproppade med foder som har vuxit någon annanstans, säger hon.

TT