Julafton bjuder på busväder

INRIKES

Väder. Julafton bjuder på busväder med regn, kraftiga vindar och plusgrader i stora delar av landet.

– På många håll blir det inte en vit jul, säger Therese Fougman på SMHI.

Det blir en blöt och blåsig julafton på många håll i landet. Redan under kvällen före dopparedagen blåser ett lågtryck från Norska havet in över västkusten.

– Många kommer att uppleva en blöt och blåsig julafton, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

I södra Sverige ser det mörkt ut för den som hoppas på snö. Lågtrycket kommer med regn i både Götaland och Svealand under natten mot julafton.

– Götaland får räkna med regnskurar av och till under julafton. På många håll blir det inte en vit jul, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Flingor i norr

Längre norrut finns det däremot chanser till dalande snöflingor. Norr om Dalarna omvandlas regnet till snö eller blötsnö och i både Norrbotten och Västerbotten snöar det under dagen.

– Norr om Siljan och uppåt landet ligger snön redan på många håll. Där finns det goda chanser till mer snö. Söder om Dalarna ser det inte hoppfullt ut, säger Therese Fougman.

Under fredagskvällen och natten mot julafton varnas det för mycket hårda västliga vindar på Bohus- och Hallandskusten, upp till 23 meter i sekunden. Blåsten rör sig vidare österut och passerar Gotland på julaftonsmorgonen.

– När det blåser upp så mycket blir vågsurfarna glada. Men för oss andra ser det mindre kul ut, säger Therese Fougman.

Sliriga vägar

I Götaland och Svealand blir det plusgrader på julafton. I norra Dalarna och Västerbotten ligger temperaturen runt nollstrecket och i både Jämtland och Norrbotten blir det flera minusgrader.

Blöt snö kan orsaka bekymmer i trafiken på flera håll i landet.

– Bland annat längs Norrlandskusten och E4:an. Där kan blöt snö orsaka sörjiga och sliriga vägar, säger Therese Fougman, på SMHI.

TT