FP vill ha fler invandrare

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Folkpartiet vill locka fler flitiga och välutbildade människor till Sverige.

Den som har en masterutbildning ska kunna komma till Sverige och söka jobb, utan att ha en anställning, föreslår FP.

Den sökande ska också tala engelska eller svenska och kunna försörja sig själv. Under sin dag i Almedalen lade FP också fram förslag om att öppna för företagsinvandrare och förenkla för gäststudenter att stanna och arbeta i Sverige.

Folkpartiledaren Jan Björklund pekar på behovet av att få fler högt kvalificerade arbetskraftsinvandrare till Sverige. Han understryker att det borde bli mindre krångligt för exempelvis forskare och civilingenjörer att få invandra.

– Den ekonomiska utvecklingen sitter inte längre i maskinerna, och de länder som lyckas locka till sig väldigt kvalificerade och duktiga personer kommer att gå mycket bättre, säger Björklund till TT.

Samtidigt vill FP att personer med vana att driva företag och som har ett startkapital ska få invandra för att starta verksamhet i Sverige.

Björklund ska driva frågorna också i regeringen för att göra dem till reell politik.

– Det ligger ju i linje med den syn på arbetslinje och arbetskraftsinvandring som regeringen drivit tidigare också, men det här tar det ett par steg till.

Penilla Gunther, Kristdemokraternas integrationspolitiske talesperson, blev förvånad över FP:s utspel. KD försökte få igenom en egen variant av två av förslagen i förhandlingarna om alliansmanifestet inför valet i fjol.

– Det fanns med i förhandlingarna men vi fick inte igenom det, säger Gunther.

TT

Publicerad: