Inrikes

Föräldrar ska betala för barns brott

INRIKES

Stockholm. Föräldrar ska bli ansvariga att betala för skador som uppkommit om deras barn begår brott, föreslår regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen.

– Syftet är ju att tydliggöra föräldraansvaret. Vi har tyvärr i dag en övervikt av 15-18-åringar bland brottsmisstänkta och vi måste fråga oss vad vi ska göra, det räcker inte bara med fler poliser, säger hon till TT.

Anledningen till skärpningen är enligt Ask att den nuvarande lagen inte går att använda. Enligt dagens lagstiftning måste det bevisas i rätten att en förälder har varit vårdslös, och inte förhindrat barnet från att ha begått ett brott, för att skadestånd ska kunna utkrävas. Lagändringen som regeringen föreslår innebär att föräldrar ska kunna tvingas att betala upp till cirka 8 000 kronor, upp till en femtedel av prisbasbeloppet, rapporterar Ekot.

Hon tror att förslaget kan leda till att föräldrar har bättre koll på sin ungdomar, var de är och med vem. Därigenom kan man få ned skadegörelsen och förhindra att många ungdomar gör en kriminell karriär.

Förre justitieministern Thomas Bodström är mycket kritisk till regeringens förslag.

– Föräldrar som har ungdomar som hamnat snett är redan väldigt utsatta, socialt och ekonomiskt. De har det kanske allra svårast i vårt samhälle.

Regeringens förslag välkomnas däremot av professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki.

– Det är ett bra förslag. Vi behöver olika sätt att förstärka föräldrars både möjligheter och skyldigheter att ta mer ansvar för sina barn. Vi vet från forskningen att föräldratillsynen är det avgörande för att förhindra brottslighet bland ungdomar, säger han till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes