Inrikes

315 oljeutsläpp i svenska vatten

INRIKES

Stockholm. Förra året avslöjades 315 oljeutsläpp i svenska vatten, något färre än året före. Minst 35 000 liter olja släpptes ut, det allra mesta i hamnar och kustnära vatten, rapporterar Kustbevakningen.

Oljeutsläppen i de stora fartygsstråken till havs har blivit allt färre och mindre i storlek.

– Vi ser en klart positiv nedåtgående trend och med dagens satellitteknik tror vi att mörkertalet nu är mindre än tidigare, säger Kristina Falk Strand som leder Kustbevakningens sjöövervakning till TT.

Att antalet anmälda och konstaterade utsläpp ändå är så många beror på att det sker många små utsläpp i hamnar och nära kusten.

Förutom ett utsläpp i Sundsvalls hamn på omkring 25 000 liter var de flesta anmälda utsläppen på högst tio liter, och cirka 45 procent på en liter eller mindre.

– Det är för mycket småslabbande och småspill i hamnarna och längs kusten. Allmänheten har blivit betydligt mer uppmärksam på det och anmäler utsläppen oftare, samtidigt som vår toleransnivå är lägre, säger Kristina Falk Strand.

Under 2008 anmäldes 433 oljeutsläpp, varav Kustbevakningen kunde slå fast att 315 verkligen ägt rum. Antalet var marginellt färre än under 2007.

Men fortfarande är det få som verkligen ställs till svars. Under 2008 inleddes 166 förundersökningar om misstänkta miljöbrott, men många förundersökningar läggs ner i brist på bevis. Miljösyndare fick betala elva vattenföroreningsavgifter på tillsammans 671 000 kronor. Men bara tre domar eller strafförelägganden utfärdades.

– Det är svårt att hitta dem som släpper ut olja till havs. Det krävs nästan att man tar dem på bar gärning, säger Kristina Falk Strand. Men vi jobbar med att förfina vår teknik så att vi kan avslöja dem.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes