Inrikes

21-åring gripen för skolhot

INRIKES

Eskilstuna. En 21-årig man från norra Södermanland är misstänkt för olaga hot efter näthoten mot en skola i Eskilstuna. Han har erkänt att han skrivit hoten och har sagt att avsikten var att skoja.

Mannen sitter nu i förhör hos Eskilstunapolisen.

– Vi begärde och fick hjälp av rikspolisens internetspaningsenhet, säger Lars Franzell vid Eskilstunapolisen.

Enligt Franzell gick det lugnt till när 21-åringen hämtades till förhöret.

Polisen utrymde gymnasieskolan i Eskilstuna på grund av hot mot skolan som framförts på en hemsida.

Flera polispatruller skickades till skolan.

Skolledningen på S:t Eskils gymnasium fick vid tiotiden på förmiddagen reda på att det fanns en webbsida där det framfördes hot mot en elev på skolan. Skolans rektor nämndes också i sammanhanget, skriver barn- och utbildningsnämnden vid Eskilstuna kommun i ett pressmeddelande.

Det var rektorn på skolan som tog kontakt med polisen.

Eleverna informerades klockan 12 och skickades därefter hem. Rektorn ska tillsammans med polisen komma överens om hur det blir med undervisningen under torsdagen.

Polisen har avbrutit genomsökningen av skolan.

– Det finns inga tecken på att det fanns allvar bakom hoten, säger Franzell.

Eskilstunapolisens IT-brottspecialister samarbetade med Rikskriminalpolisens internetspaningsgrupp när man sökte efter den misstänkte 21-åringen.

Hotet var publicerat på ett amerikanskt diskussionsforum.

– Vi gick rakt på den som satt på uppgifterna i USA. Det var bråttom, närmast ett nödläge. Vi tog kontakt med den som är ansvarig för sajten, och de gjorde samma bedömning som vi, säger Anders Ahlqvist, chef för internetspaningsgruppen, till TT.

Polisen fick teknisk information om inlägget och kunde gå vidare till en svensk operatör för att få ut uppgifter om den som gjort inlägget.

– Operatören hade inga problem med att inse att vi hade bråttom. Uppgifterna vi fick ut ledde till en lägenhet i Sörmland som man åkte ut till. Mannen som fanns där föll till föga direkt och erkände.

TT: Är det ofta ni får hantera sådana här fall?

– Vi har haft ett tiotal fall sedan skjutningen i Finland. Nästan samma modis varje gång, de är inspirerade av den finska händelsen.

Lagen om elektronisk kommunikation ger polisen rätt att begära ut information om vem som tilldelats en viss ip-adress.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes