MP vill utreda basinkomst

Politik. Sent på lördagskvällen röstade Miljöpartiets kongress ja till att verka för att utreda vad det innebär att införa en basinkomst - en medborgarlön.

Förslag om basinkomst, eller medborgarlön som det kallades tidigare, är ett återkommande inslag på varje MP-kongress. Och alltid röstas förslagen ned.

Men på årets kongress fick ombuden igenom ett förslag om att verka för att en statlig utredning på djupet ska undersöka vilka konsekvenser införandet av en basinkomst skulle få.

Jon Karlfeldt, sammankallande i MP:s partistyrelse, kommenterar:

"Basinkomst har diskuterats under lång tid på MP:s kongress. Alla förslag om att införa basinkomst avslås alltid, många känner nog att de nu vill få fakta på bordet för att kunna gå vidare."

Däremot blev det nej till krav på att MP nu ska verka för att införa en basinkomst, ett bidrag som ges utan motprestation.

I ett rådslag 2007 utredde MP frågan om basinkomst eller medborgarlön grundligt och en majoritet av medlemmarna ville då hellre göra andra förbättringar i de sociala ersättningssystemen. Begreppen finns inte heller med i det senaste partiprogrammet.

TT

Publisert: