Inrikes

Borgarråd utreds för mutbrott

Av: 

Martin Aagård

INRIKES

Stockholms kultur­borgarråd Madeleine Sjöstedt utreds nu för mutbrott av Riksenheten mot korruption.

Det är visserligen i hennes roll som fastighetsborgarråd hon anklagas för att ha gjort bort sig - hon misstänks för att ha tagit emot en muta av nöjes- och sportföretaget AEG som drivs av miljardären Philip Anschutz - världens största ägare av sport­arenor.

Tidningen Expressen har avslöjat att Sjöstedt bjöds på konsert i Las Vegas samt på basket- och hockeymatcher på olika platser i USA under våren 2009. Ett halvår efter resan slöt Stockholms stad ett avtal med AEG att sköta driften av Tele2 Arena i södra delen av stan.

Men det här är en fråga som ­lika mycket berör Sjöstedts jobb som kulturborgarråd.

Allt sedan hon tillträdde har hon försökt uppmuntra fler kommersiella aktörer att finansiera kulturlivet i staden, samt se till att de institutioner som redan finns blir allt mer marknads­anpassade. Och med AEG har hon fått en extremt kommersiell aktör mitt i Stockholms musikliv.

AEG är världens näst största arrangör av livemusik. Den allra största är Live Nation som i dag dominerar en stor del av musikutbudet i Sverige, men AEG kommer dessutom att driva en egen arena. En brutal konkurrent till alla festivaler ute i landet som slåss om de stora, ­populära artisterna.

Och till skillnad från Sjöstedt vet AEG uppenbarligen hur man driver kommersiell verksamhet på riktigt. Madeleine Sjöstedt ­lovade ­tidigt att byggandet av Tele2 Arena skulle vara ”skatteneutralt”. Det ­skulle finansieras genom att Stockholm sålde mark för 1,2 miljarder och inte genom skattsedeln.

Men för en vecka sedan berättade Dagens ­Ny­heter att arenan går med brakförlust - 300 miljoner under fem år.

Och det är inte AEG som får betala, utan Stockholms skatte­betalare.

Det är klart Philip Anschutz ­företag tar notan när borgar­rådet hälsar på i USA. Om motprestationen innebär att man slipper betala för multimiljonkalaset i Stockholm är det en bra affär.

Man får hoppas att Madeleine Sjöstedt hade trevligt på ­resan.

Publisert: