Rekordlågt stöd för C i Sifomätning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Med sju månader kvar till valet får de tre rödgröna partierna 52,8 procent i en ny Sifomätning mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Samtidigt minskar Centerpartiet till 2,8 procent, partiets sämsta notering hos Sifo sedan mätningarna startade 1967.

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, enligt undersökningen som gjorts för Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är största parti och ökar 2,0 procentenheter. Partiet får 34,9 procent i mätningen och är ensamt drygt fem procentenheter större än de två allianspartierna - Moderaterna och Folkpartiet - som ligger över riksdagsspärren på 4 procent.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kallar Centerpartiets senaste opinionssiffror för "en mycket allvarlig situation".

– Alliansen har ju en opinionskris som är rekordstor. Det är väl det mest spektakulära att C får så extremt låga siffror så stödet är nästan inte mätbart, säger han till TT.

Enligt Möller kan Centerns försök att nå nya väljargrupper, samtidigt som partiet försöker behålla stödet från landsbygden, ha misslyckats.

– Nu verkar det som att man både har förlorat traditionella väljare och misslyckats med att vinna nya väljare, säger han.

Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, är inte nöjd med siffrorna.

– Det är en jättedålig siffra, helt klart. Och det motiverar oss att jobba ännu hårdare inför europavalet i maj och riksdagsvalet i september, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, till TT.

TT: Vad händer nu?

– Flera olika saker. Vi ska bättre påvisa vad vi gör för skillnad som ett regeringsparti. Det handlar mycket om de frågor vi tycker är avgörande, som bättre villkor för småföretag för fler jobb, en positiv utveckling runom i landet, en fortsatt grön omställning för mer förnybar energi minska utsläpp som skadar klimatet.

Några förändringar i det som redan planerats inför valet kommer det dock inte att bli, enligt Michael Arthursson.

– Vi ändrar inte vårt arbetssätt på grund av en opinionsmätning. Tittar vi på alla mätningarna är det ingen tydlig trend. Det finns andra mätningar som visar andra siffror.

Samtidigt visar en annan mätning, från Demoskop, att väljarnas förtroende för S-ledaren Stefan Löfven ökar, medan förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) står still, skriver Expressen.

Enligt mätningen har 52 procent av väljarna störst förtroende för Löfven, medan 43 procent har störst förtroende för Reinfeldt. Skillnaden är statistiskt säkerställd.

– Jag tror inte valet är avgjort, men det ser onekligen mörkt ut för Alliansen. Det är ett så enormt stort avstånd mellan blocken så det krävs en riktig gamechanger.

Förtroendemätningarna kan få betydelse, tror Tommy Möller.

– Man kan konstatera att förra valet fick den här typen av bedömningar väldigt stor betydelse för hur folk röstade. När statsvetare gjorde sin valundersökning 2010 var sakfrågan viktigast, och därefter kompetensfrågor, säger han.

– I det här läget är det ju glädjande för Stefan Löfven.

Förtroendesifforna har svängt fram och tillbaka den senaste tiden. Den 8 februari presenterade Sifo en mätning där förtroendet ökade för Reinfeldt.

Den mätningen gick i sin tur stick i stäv med en undersökning från Ipsos som Dagens Nyheter publicerade i början av februari. Där åtnjöt Löfven större förtroende än Reinfeldt på två av fem områden och knappade in i trovärdighet på de tre övriga.

Den mätning som publiceras i Expressen i dag genomfördes mellan 7 och 12 februari genom en telefonrekryterad internetpanel där 1 465 personer deltog.

Fakta: Opinionen enligt Sifo:

Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

* Förändring i procentenheter sedan föregående mätning.

Mätningen utfördes 3-13 februari. 1 933 personer intervjuades.

Källa: Sifo, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet (TT)

TT

Publicerad: