Inrikes

Färja körde på pir i Gränna

INRIKES

Gränna. Bilfärjan Ebba Brahe körde nu på eftermiddagen in i en hamnpir i Gränna i samband med att färjan skulle lägga till.

Minst fyra personer har förts till sjukhus efter färjeolyckan, uppger SOS Alarm.

Ingen av dem bedöms ha allvarliga skador, enligt räddningstjänsten i Jönköpings kommun.

Olyckan hände när Ebba Brahe skulle lägga till vid färjeläget.

Personerna som fördes till sjukhus fick sina skador när de föll omkull vid kollisionen. Alla fyra är vuxna, uppger räddningstjänsten.

– Det blev tvärstopp och tumult på båten, folk åkte åt sidorna och snubblade om varandra, säger insatsledaren Christian Falk till TT.

Flera bilar fick plåtskador.

Befälhavaren på Ebba Brahe kan ha blivit stressad av ett larm från räddningstjänsten om en brand på Visingsö.

– Han kom in i hamnen i ganska hög fart, eftersom han fått larm om att räddningstjänsten skulle över med en brandbil till Visingsö. Sedan fick han inte stopp, han säger att propellern inte lydde, säger Hans-Erik Wetterlind, distriktstekniker på Trafikverkets färjerederi, till TT.

Enligt Wetterlind var Ebba Brahe fullastad med bilar, men inte med passagerare. Cirka 200 personer fanns ombord.

Räddningstjänsten bekräftar att man ryckt ut till en mindre brand, utan personskador, i ett stugboende på Visingsö strax före färjeolyckan.

– Vi skulle få med en insatsledare över, och brukar då begära att färjan ska vänta tills vi hinner fram. Men vi behövde inte få över någon styrka, säger Börje Andersson, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköpings kommun, till TT.

Branden släcktes av de deltidsbrandmän som finns på Visingsö.

Ebba Brahe kunde lägga till för egen maskin efter olyckan. Färjan rapporteras ha varit full med bilar, som i flera fall trycktes mot varandra vid kollisionen med piren.

Färjeleden till Visingsö körs av Trafikverket på uppdrag av Jönköpings kommun. Ebba Brahe uppges ha varit fullastad när olyckan inträffade. Enligt Trafikverkets hemsida kan färjan ta 20 personbilar och nästan 300 passagerare.

Ebba Brahe är 41 meter lång och byggd i Ramvik 1990.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes