Brister i arbetsmiljön på häkte

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Flemingsbergshäktet, där en 24-årig kriminalvårdare dödades brutalt av en intagen, har flera brister i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket kräver nu åtgärder.

Häktet måste skärpa sina rutiner för att bedöma riskerna för att personalen utsätts för våld och hot, enligt Arbetsmiljöverket. Specifikt vill verket bland annat att säkerheten förbättras på den promenadavdelning där vårdaren dödades, skriver Svenska Dagbladet.

Kriminalvården har till 15 januari på sig att svara.

Arbetsmiljöverket skickade i går en så kallad underrättelse till häktet. Där listar verket vilka åtgärder häktet måste vidta för att förbättra säkerheten och arbetsmiljön.

– Det som vi har reagerat på är att det har förekommit ensamarbete med en person som uppenbarligen var väldigt farlig, säger Håkan Edén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, till TT.

– Vi konstaterar att vi har sett ett antal brister vad det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet på häktet. Vi har ställt krav nu för att få de här bristerna åtgärdade.

Verket har inte jämfört arbetsmiljön på Flemingsbergshäktet med andra häkten i landet. Däremot finns det ett liknande ärende hos Arbetsmiljöverket i ett annat distrikt som rör häktet i Gävle.

Arbetsmiljöverket undersöker också om något brott mot arbetsmiljölagstiftningen har begåtts på Flemingsbergshäktet. När den utredningen blir klar vet man inte i dagsläget.

Åklagare Aino Alhem har sedan tidigare inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Arbetsmiljöverkets iakttagelser är viktiga för henne.

Verket är den tillsynsmyndighet som är satt att bevaka att arbetsmiljölagen följs.

– Då är det naturligtvis intressant att höra deras syn på om det finns arbetsmiljöbrister som har betydelse för att den här tragiska händelsen kunde inträffa, säger Alhem till TT.

Förundersökningen är oberoende av Arbetsmiljöverkets inspektion.

Alhem räknar med att förundersökningen blir klar under första halvan av nästa år, förhoppningsvis under det första kvartalet.

Om Arbetsmiljöverket finner att ett brott mot arbetsmiljölagstiftningen har begåtts, görs en åtalsanmälan som lämnas till åklagare.

TT

Publicerad: