Hbtq

Flera partiledare i årets Pride

INRIKES

Politik. Kampen mot extremism enade flera av partiledarna i riksdagens partiledardebatt.

– Det är hela samhällets ansvar att bekämpa terrorismen och extremismen med fasthet, sade statsminister Stefan Löfven (S).

I den sista partiledardebatten i riksdagen innan sommaruppehållet inledde flera av partilederna sina anföranden med att beröra massmordet i Orlando i USA.

– Den våldsbejakande extremismen drivs av ett oförsonligt hat mot htbq-personer, mot kvinnor och mot människors frihet, sade Löfven.

Orlandodådet har krävt 49 dödsoffer och riktades mot en nattklubb för homosexuella. Löfven meddelade att han, för att visa stöd för hbtq-rörelsen, ska delta i Stockholm Pride i sommar. Där får han sällskap av KD-ledaren Ebba Busch Thor, som för första gången ska gå i Pridetåget.

Åkesson överväger

Också Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sade att SD kan överväga att gå i tåget. Han sade att SD hittills varit utestängda och heller inte velat delta på grund av det han kallar obscena inslag, nakenhet och allmän sexualisering. Det förtar det viktiga budskapet, menade han.

– Kan man garantera att de obscena delarna försvinner, kan vi också överväga att delta i Pride.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra beskrev Orlandodådet som en hat- och terrorattack mot oskyldiga människor, mot hbtq-rörelsen, mot det öppna samhället och vårt sätt att leva.

– Våra värderingar kan aldrig tas för givet, de måste alltid försvaras, sade hon.

"Rättsstat för alla"

SD:s Åkesson talade om "krigstillstånd" i världen.

– Vi befinner oss i krig och det är ett krig vi måste utkämpa med andra i världen, sade Åkesson.

I debatten kom även stenkastning mot blåljuspersonal och annan brottslighet i utanförskapsområden upp. Centerledaren Annie Lööf efterlyste bland annat fler poliser.

– Rättsstaten måste finnas i hela landet och vara till för alla, sade hon.

Saknar plan

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson varnade för en värderingskris i Sverige och pekade på den radikala extremismen som ett bevis för det.

– Vi viker inte för terrorism, friheten ska försvaras, sade Liberalernas Jan Björklund.

Moderatledaren hävdade att Löfven saknar en plan för Sverige, men ändå är uppseendeväckande nöjd. Hon varnade för att "utanförskapet" snart omfattar en miljon människor. Hon beskrev samtidigt Moderaternas egen plan, med bland annat nolltolerans mot dåliga skolor och första jobbet-anställningar och första jobbet-avdrag.

– Ni pratar om en plan, så sa Jönssonligan också, kontrade Löfven.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Hbtq

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq