Svensk oro för Trump - många demonstrerar

Publicerad:

Politik. I samband med att Donald Trump tillträder som USA:s president anordnas manifestationer runtom i världen och även i Sverige. Att agera mot någonting, även om det kan kännas svårt att påverka, kan vara hälsosamt för den som känner sig missmodig.

– Vi mår oftast bättre att dela vår oro och frustration med andra, säger psykologen Jonas Mosskin.

Hundratusentals människor väntas i morgon tåga i demonstrationen "Women's march on Washington", dagen efter det att republikanen Donald Trump svurit presidenteden. Enligt arrangörerna är över 600 solidaritetsmanifestationer, eller "systermarscher", för kvinnors och mänskliga rättigheter planerade runtom i världen - däribland Stockholm och Åre, där den som känner sig manad kan åka längdskidor för sakens skull.

"Djupt chockerande"

– Det är en absurd händelse och djupt chockerande att en av världens största demokratier väljer en öppen sexist till president. Den här marschen är till stöd för dem som är måltavlor för Trumps sexism och rasism, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald som är en av arrangörerna bakom aktionen i Stockholm.

Parallellt hålls också en uttalad anti-Trumpdemonstration i Stockholm, "Anti-Trump Day", anordnad av Rött forum, medan organisationen Democrats Abroad Sweden samlas för en manifestation på Medborgarplatsen. Redan i eftermiddag anordnas dessutom en blixtdemonstration, en så kallad flashmob, vid Brunnsparken i Göteborg.

Känsla av gemenskap

För många kan det kännas främmande att demonstrera mot en politiker eller en utveckling som på många sätt ligger bortom ens kontroll, som exempelvis valresultatet i USA. Men enligt psykologen Jonas Mosskin kan det vara ett bra sätt att hantera känslor som ängslan eller vanmakt.

– Jag tänker att politik också är symbolhandlingar som sedan leder till praktisk politik och symboler aktiverar människor. Den här typen av manifestationer är ett sätt att väcka sig själv. Att visa att man är fler som delar samma uppfattning har betydelse. Det ger en känsla av gemenskap och vi mår oftast bättre att dela vår oro och frustration med andra, säger Jonas Mosskin.

Får spridning

Lisa Bjurwald tror även hon att det finns såväl psykologiska som praktiska fördelar med att människor i olika länder opponerar sig mot den politiska utvecklingen på andra håll.

– Vi lever i en globaliserad värld och bilder från de olika marscherna sprids överallt. Det här visar att många är så extremt oroade att vi inte kan sitta hemma utan går ut på gatorna, så det är inte så att man går ut och demonstrerar i blindo, säger hon.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM