Läkare larmar om assistansersättningen

Publicerad:

Vård. Sjukhus larmar om att funktionshindrade barn tvingas ligga kvar på inrättningar i månader - när barnen kunde åka hem och få personlig assistans.

Svårt sjuka barn måste bo länge på sjukhus i stället för hemma med sina familjer. Detta som en direkt följd av Försäkringskassans snävare bedömning av vem som ska få statlig assistansersättning - och nu larmar läkare på sex av sju svenska universitetssjukhus, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har haft barn som har legat månadsvis, halvårsvis innan det varit ordnat. Det är ju en tragik i sig för barnet och familjen men det är också ett problem för ett sjukhus som är pressat av begränsade vårdplatser, säger Ulrika Wester Oxelgren, överläkare vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Många oroliga

Läkare på sex av sju universitetssjukhus märker av de nya bedömningarna, och Skånes och Norrlands universitetssjukhus vittnar om oro hos patienter och anhöriga.

Birgitta Löthgren, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, pekar på Försäkringskassans hårdare linje:

– När man pratar om vilken vardag som är rimlig för människor, så stämmer inte det riktigt med de riktlinjer och den syn vi har på det, säger hon till SVT.

"Helt orimligt"

Henrik Petrén, generalsekreterare på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), säger till TT att andelen barn som påverkas har ökat dramatiskt sedan sommaren 2016. Han förstår att sjukhusen är hårt ansatta.

– De får ta hand om barn i en mycket större omfattning än de tidigare gjort. Det blir en helt orimlig ordning när det är behov som skulle kunna vårdas av en person.

Försäkringskassan skulle kunna ändra sin bedömning i morgon, enligt Petrén.

– Ytterst är ansvaret regeringens, och om regeringen inte accepterar situationen som den är kan de göra en lagändring, säger Henrik Petrén.

TT

Publicerad: