Julens projektledare är en kvinna

INRIKES

Jul. Kvinnor tar ett mycket större ansvar för att planera mat, inköp och besök under julen. Enligt en ny undersökning ser tre av fyra kvinnor sig själva som julens huvudsakliga projektledare, medan bara en av fyra män planerar julstöket.

Din mamma städar inte här, men med stor sannolikhet projektleder din fru ert julfirande. På uppdrag av den fackliga samarbetsorganisationen TCO har Novus frågat drygt 1 000 svenskar om vem som sköter planeringen kring julen. 75 procent av de svarande kvinnorna upplever att de själva planerar mat, inköp, städning och besök.

– Både män och kvinnor behöver återhämtning och undersökningen lyfter den viktiga frågan om att göra lika i hemmet, säger Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare på TCO.

Bara 24 procent av de tillfrågade männen uppger att tar ansvar för planering av julen. Samtidigt svarar 41 procent av männen att deras partner projektleder julstöket. Bland sammanboende par med barn i hemmet svarar hela 66 procent av de tillfrågade männen att det är deras sambo eller fru som sköter planeringen.

– Vi vet att ett ojämnt uttag av föräldraförsäkringen leder till att man delar mer ojämlikt på hushållsysslorna även efter ledighetens slut, säger Åsa Forsell.

Föräldrar ja... 13 procent av kvinnorna och 17 procent av männen svarade att det är mamma eller pappa som sköter planeringen. I gruppen finns dock en större andel yngre svarande än i övriga grupper.

TT