Fullt bidrag till papperslösa barn

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Malmö. I Malmö ska barn till papperslösa få socialbidrag enligt full norm och papperslösa barnfamiljer ska få bostaden betald. Malmö gör därmed en annan tolkning av lagen än Göteborg och Stockholm.

– Vi visar att vi tar barnkonventionen på allvar, säger Malmös kommunalråd Carina Nilsson (S).

Hur länge ett papperslöst barn ska ha vistats i Malmö för att ha rätt till bidrag och vilka intyg som ska krävas är oklart.

– Vi hade en juridisk genomgång på fyra timmar före jul. Det har funnits frågor från socialsekreterare som gjort på olika sätt, säger Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö.

Barnen måste uppge för kommunen var de bor för att få stöd.

– Vi måste kunna identifiera människor. Vi måste veta var de bor och var de har bott sista tiden. De måste kunna visa det i samband med att vi gör en utredning, säger Birgitta Vilén Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen i Malmö.

Enligt Vilén Johansson är det vanligt att socialtjänsten möter personer, utan pengar, familj och släktingar, som rört sig över kommungränserna.

– Lagen säger att vi har ansvar för alla som vistas i kommunen. För många människor handlar det om akuthjälp, att man är strandsatt i Malmö utan en spänn på fickan. Om man då har tagit sig hit från Stockholm så får man en biljett tillbaka.

I Stockholm har inga generella skrivningar om barnen utformats. Överlag är det få ärenden med papperslösa som kommer till socialjouren, enligt socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

"I stället har frågan om EU-medborgare varit större och där har vi fattat positiva biståndsbeslut i långt större omfattning än Malmö", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Dario Espiga (S), kommunalråd i Göteborg, är positiv till Malmös beslut.

– Det är en glädjande nyhet som vi kommer att följa noggrant, säger han.

Men han ser också en risk för praktiska problem när barnen måste uppge för kommunen var de bor.

TT

Publicerad: