Inrikes

Nya textilprotester i Kambodja

INRIKES

Stockholm. Hennes & Mauritz har satt som mål att fler arbetare ska betalas löner som går att leva på.

Men i Kambodja, ett viktigt tillverkningsland för klädjätten, är textilarbetarna långt ifrån nöjda med minimilönen och planerar nya protester.

Samtidigt är lönerna i nya tillverkningslandet Etiopien betydligt lägre.

H&M satte i fjol upp ett nytt mål om att 850 000 arbetare bland bolagets leverantörer 2018 ska betalas skäliga löner - ett mål som omfattar cirka 60 procent av de stora leverantörerna. I de två viktiga tillverkningsländerna Kambodja och Bangladesh pågick hårda protester i vintras och minimilönerna har nu höjts där, vilket H&M har förespråkat.

Men textilarbetarfacken i Kambodja är inte nöjda med den nya minimilönen i landet, utan aviserar nya protester nästa vecka. Där reser de åter krav på 160 dollar i månaden i minimilön, i stället för dagens 100 dollar, berättar Brittis Edman på Civil Rights Defenders. Summorna motsvarar cirka 1 045 respektive 650 kronor.

– Höjningen av minimilönen var positiv, men de jag pratar med säger att 100 dollar är långt ifrån var behoven ligger, säger hon.

H&M:s golv för löner i olika länder är vanligtvis den lagstadgade minimilönen. Företaget är nu på väg att börja producera i Etiopien och har i samband med det tagit in råd om mänskliga rättigheter, miljö och lönenivåer från bland andra biståndsmyndigheten Sida och FN-organet ILO. Exempelvis vill H&M hitta leverantörer som har facklig representation, uppger Helena Helmersson, företagets hållbarhetschef.

– En utmaning i Etiopien är industriella relationer, förhandlingen mellan arbetsgivare och arbetstagare. En annan är att det inte finns någon lagstadgad minimilön, säger Helena Helmersson.

H&M ställer i Etiopien krav på att lönerna ska ligga minst på samma nivå som för statsanställda, 38 dollar i månaden, eller att man genom kollektivavtal får en högre lön än så. Det kan jämföras med Bangladesh, där minimilönen i december höjdes till motsvarande cirka 70 dollar i månaden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes