Rättegång om rå misshandel i Malmö

Malmö. I dag inleddes rättegången i Malmö tingsrätt om den brutala misshandeln mot en 32-årig pappa på en gångbro den 8 september förra året. Polisen utredde misshandeln som ett misstänkt hatbrott, men det har åklagaren inte kunnat bevisa.

Pappan blev inför ögonen på sin ett och ett halvt år gamla son slagen, sparkad och knäad av ett stort gäng. Han lyftes över ett broräcke, men höll sig kvar i räcket. Angriparna försökte enligt åtalet att bända loss hans händer för att han skulle falla till marken nedanför gångbron.

En 21-åring står nu åtalad för grov misshandel. Flera personer ska ha deltagit i misshandeln, men bara 21-åringen har identifierats och pekats ut av vittnen. Han nekar och hävdar att han inte var på plats.

Vid förhandlingarna visar kammaråklagare Neela Frisell bilder på 32-åringen efter misshandeln där han är blodig och sönderslagen i ansiktet, med skadade tänder och sår och skador på kroppen. Den åtalade tittar mest neråt i papper på bordet under bildvisningen. Frisell fortsätter med att visa bilder på bron där misshandeln skedde och berättar om blodspår på broräcket och på marken intill. Några spår från en gärningsman har polisen inte hittat.

Åklagaren förklarar att det varit svårt och tidsödande att utreda vad som hände. Det har varit svårt att få personer att vittna, trots att polis som kom till platsen efter misshandeln har berättat att det var många människor ute på balkongerna runtomkring. Men när polisen sedan knackade dörr för att hitta vittnen var det väldigt få som sett någonting.

– De vittnesuppgifter vi till sist fått har varit helt avgörande för att vi sitter här i dag, säger hon.

32-åringen berättar hur han blir förolämpad av några personer på bron. Han beskriver hur han var omringad av människor som slog och sparkade honom bakifrån och framifrån. Till en början försökte han försvara sig, men han blev yr och föll i marken.

– Till sist reste jag mig, det var då de tog tag i mig och försökte slänga mig över räcket. Någon tog tag i mina ben, någon över magen och någon i armarna. Det var tre till fyra personer.

– Medan jag höll i metallräcket försökte de slå och sparka på mina händer för att få mig att släppa taget. Jag vet inte hur många de var, jag kämpade bara för att komma över på andra sidan räcket, säger 32-åringen.

Händelsen har påverkat honom starkt, säger han. Både han själv och hans familj känner sig rädda för att gå ut.

– Det gäller särskilt min son - han har fått stora framtida problem, svarar han på frågan hur det känns att sitta i rätten.

Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, är på plats vid rättegången. Han är kritisk till hur hatbrottslagstiftningen används och anser att kompetensen hos myndigheterna om hatbrott är bristfällig. I stället för att polis och åklagare ska bevisa att hatbrott har varit ett motiv så ska offrets upplevelse av att ha utsatts för ett hatbrott vara utgångspunkten, anser han.

Jallow Momodou ifrågasätter också varför polisen inte tar till hårdare metoder för att få fram vittnesmål.

– Vi har vittnesplikt i Sverige, varför använder man sig inte av det? Det finns vittnesskydd för dem som är rädda att vittna.

TT

Publisert: