Inrikes

Poliser förflyttas efter kommentarer

INRIKES

Malmö. Kravallpolis kallade ungdomar för "blattajävlar" under oroligheterna i stasdelen Rosengård i i Malmö december.

Tre poliser har identifierats och förflyttas nu med omedelbar verkan.

De tre poliserna som identifierats förflyttas med omedelbar verkan till andra arbetsuppgifter, där de inte har någon direkt kontakt med allmänheten.

"Jag har själv redan haft ett långt samtal med en av dem och han är djupt olycklig över vad han själv har sagt", förklarar polismästare Ulf Sempert i ett pressmeddelande.

Filmen spelades upp i Malmö tingsrätt i går som bevis mot en 21-åring som står åtalad för våldsamt upplopp.

Men på filmen hörs också polismännens interna prat i polisbussen om den misstänkte.

"Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?"

"Ja han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen", svarar en kollega.

Senare säger en polis:

"Jag håller med han gubben på Ica: "ni är komna till fel kommun, blattajävlar'".

Målet i tingsrätten drivs av vice chefsåklagare Bo Birgerson.

– Jag kan inte mörka eller redigera material. Jag gjorde den bedömningen att det som sades i bussen inte var olagligt, säger han till SVT:s Sydnytt.

Malmöpolisen upprättade en anmälan till Riksenheten för polismål redan i går. Den handlar om de aktuella polismännen har begått något brott. Därtill finns det i lagen om offentlig anställning en procedur som kan leda till disciplinära åtgärder om exempelvis en polis gör något olämpligt.

– Jag blir fruktansvärt upprörd när jag hörde detta på nyheterna i morse. Jag vet att polisledningen är lika upprörd, och ska väl anmäla detta, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Hon fortsätter:

– Varje gång en polis gör ett misstag, och det här är inte ett misstag, det är ett gravt misstag, så får hela organisationen lida för det. Många timmars hårt arbete för ett bättre förebyggande arbete ute i kommuner och i olika områden får en backlash av ett sådant här dumt sätt att snacka på.

Även rikspolischefen reagerar kraftigt:

svensk polis.

– Jag är heligt förbannad, säger rikspolischefen Bengt Svensson till TT.

Om ordvalet verkligen står för attityder och värderingar hos dem som fäller orden är de personerna inte välkomna inom polisen, klargör Svensson. Men han tillägger att han därmed inte vill föregripa de utredningar som nu görs i Rosengårdsärendet.

Han tror inte att ordvalet i polisbussen på Rosengård speglar någon utbredd inställning inom poliskåren. Tvärtom säger han att nyheten spritt förstämning hos 99 procent av kåren.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes