Lööf: Idéprogrammet har skadat C

Stockholm. Centerledaren Annie Lööf framträdde i SVT:s Agenda på söndagskvällen och kommenterade sitt partis ras i Sifos opinionsmätning.

– Turbulensen kring förslaget om idéprogrammet har skadat Centerpartiet kortsiktigt, sade hon bland annat.

Partiledaren medger att dagens siffror från Sifo är "urusla":

– Jag bär ett stort ansvar för detta, sade hon och känner samtidigt att hon har det stöd inom partiet som krävs för att fortsätta som partiledare.

Centern sjönk 1,3 procentenheter i Sifos januarimätning till 3,2 procent, partiets sämsta resultat i en Sifo sedan 1967. Därmed är partiet under riksdagsspärren.

– Vi tar det här på stort allvar, säger partisekreterare Michael Arthursson till TT om mätningen.

Också han tar upp den stormiga debatt kring idéprogrammet som presenterades i december som en orsak till det utsatta läget.

– Den har säkert spelat in till att människor undrar över vad står Centerpartiet egentligen för.

Per Ankersjö, ordförande i den grupp som tog fram förslaget till nytt idéprogram, säger till TT att resultatet av Sifomätningen är en "jättetråkig siffra för Centerpartiet".

– Det är klart att den har ett samband med den bilden som satts av partiet den senaste månaden. Jag kan till viss del ta till mig av det, det tycker jag alla ska göra som varit med i debatten.

– Vi har alla varit med och satt bilden av partiet i debatten och den har kanske inte alltid varit rosenskimrande, fortsätter han.

På frågan om det är något han ångrar med idéprogrammet svarar Ankersjö:

– Möjligen på att man skulle lagt ner ännu mer möda på att försöka få fram de stora delarna ur programmet som inte diskuterats alls i media. Och det är de 80-90 procent som även de mest kritiska i partiet sagt att man delar de åsikterna. I stället har ju debatten kommit att handla om väldigt perifera inslag.

Centerns minskning är statistiskt säkerställd.

TT

Publisert: