15-åring är psyksjuk

Publicerad:
Uppdaterad:

Ystad. Socialstyrelsens rättsliga råd anser att en 15-årig pojke som förra sommaren mördade sin 19-åriga storasyster är allvarligt psykiskt störd.

Pojken kan nu dömas till rättspsykiatrisk vård.

I sitt yttrande säger det vetenskapliga expertrådet i rättspsykiatri, som kallats in för bedömningen, att 15-åringen begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att denna störning fortfarande föreligger vid undersökningstillfället.

Pojken anses ha behov av psykiatrisk vård som följd av både sitt psykiska tillstånd och personliga förhållande i övrigt, heter det i utlåtandet.

Medicinska förutsättningar finns därmed att döma honom till rättspsykiatrisk vård, menar Socialstyrelsens vetenskapliga råd.

Socialstyrelsens rättsliga råd ansluter sig till denna bedömning.

Ystads tingsrätt har redan kommit fram till att 15-åringen är skyldig till mordet, som begicks på familjens gård utanför Sjöbo i augusti förra året.

En tidigare rättspsykiatrisk undersökning visade att pojken begick mordet under påverkan av allvarlig psykisk störning, men försvarsadvokat Jörgen Malmunger begärde att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle ompröva den slutsatsen. Han vill i dag inte kommentera Socialstyrelsens utlåtande.

– Jag vill läsa hela undersökningen först. Men utlåtandet är trots allt bara rådgivande till rätten. Rätten är inte bunden av detta utan kan göra sina egna bedömningar, säger 15-åringens advokat till TT.

Malmunger har tidigare flera gånger uttalat att hans unga klient inte hör hemma i rättspsykiatrisk vård och att hans neuropsykiatriska diagnos med inslag av Aspergers syndrom och adhd kräver andra vårdformer med tydliga inslag av skola och social träning.

Rättegången kommer att sättas ut för fortsatt förhandling så att domstolen kan bestämma påföljd. Enligt Ystads tingsrätt blir detta troligen i slutet av nästa vecka.

TT

Publicerad: