Inrikes

Ygeman: Säkerheten höjs

INRIKES

Köpenhamnsdåden. Återigen har judar blivit måltavla för en attack, understryker inrikesminister Anders Ygeman efter dåden i Köpenhamn. Han säger att säkerheten nu skärps ytterligare runt synagogor i Sverige, men även runt moskéer och andra byggnader.

– Det är naturligtvis tragiskt att det har blivit fler attacker och fler döda. Samtidigt är det skönt att dramat förefaller ha avslutats nu om än med tragisk utgång, säger Ygeman (S) om den senaste händelseutvecklingen.

Han anser inte att det som nu hänt i Danmark omedelbart innebär någon direkt förhöjd risk för terrordåd i Sverige och att det är alldeles för tidigt att dra några operativa lärdomar. Han framhåller det allvarliga i att judiska intressen återigen attackerats.

– Vi har sedan tidigare, sedan Paris, en dialog med de judiska församlingarna om vad vi kan göra för att stärka deras säkerhet, men det är klart att det måste vara en del av det arbete vi gör nu, säger han.

Stärkt bevakning

TT: Är det några konkreta åtgärder som planeras?

– I närtid skärper polisen naturligtvis bevakningen vid synagogor och moskéer och ett antal andra byggnader. Men över tid måste vi såklart arbeta tillsammans med församlingarna för att få alla judar som bor i Sverige att känna sig trygga och säkra.

Anders Ygeman har varit i kontakt med den danska regeringen både under gårdagen och nu på morgonen. Han säger att det är för tidigt att säga om representanter från regering ska åka dit som en solidaritetshandling.

– Vi måsta veta om danskarna bedömer situationen sådan att de kan och vill genomföra ett sådant besök. I går var det ju omöjligt med tanke på situationen, då måste de ju använda all kraft för att få fatt på gärningsmännen.

"Oändligt sorgligt"

Ledare för flera nordiska länder fördömer attentaten som ses som ett angrepp mot demokrati och yttrandefriheten.

– Det är en oändligt sorglig morgon, vi tänker alla på offren och deras anhöriga. Två oskyldiga människor har mist sina liv till följd av en cynisk terrorhandling mot Danmark.

Orden kommer från landets statsminister Helle Thorning-Schmidt på söndagsmorgonen, inför flera medier. Hon uppger att regeringen följer utvecklingen noga.

Den finska premiärministern Alexander Stubb har i ett pressmeddelande fördömt attackerna. "Dessa attacker riktades mot yttrandefriheten och det öppna samhället. Jag fördömer starkt attackerna".

På Twitter skriver Norges statsminister, Erna Solberg: "Danmark har drabbats av ett avskyvärt våldsangrepp. Våld och terror ska inte begränsa oss."

En minnesstund för de omkomna och sårade planeras att hållas vid Kruttønden med start klockan 20:00 under måndagen, uppger Ritzau.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes