Inrikes

UD: Vi svarade på frågor

INRIKES

Försvar. UD har inte påverkat Försvarsmakten inför en flygövning med USA och Finland senare i år, enligt kabinettssekreterare Annika Söder. Och regeringen har inte ändrat något på grund av ryska frågor om övningen.

– Den ryske ambassadören ställde frågor om övningen och de svarade jag på, säger Annika Söder till TT om ett möte hon hade på UD i förra veckan med den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev.

Hon kommenterar med anledning av uppgifter i Expressen om vad som avhandlades vid mötet, som ambassadören bett om.

Påverkade inte

– Det påverkade inte regeringens eller Försvarsmaktens planering.

Hon säger att övningen redan var allmänt känd och att hennes svar grundade sig på den information UD tidigare fått från Försvarsmakten.

Övningen ska äga rum över Östersjön någon gång i slutet av mars eller början av april. Exakt tid är inte bestämd ännu och det är USA som bjudit in Finland och Sverige.

Vid mötet mellan Annika Söder och ambassadör Viktor Tatarintsev togs bland annat fredsförhandlingarna i Minsk om kriget i Ukraina upp och ambassadören tog också upp, enligt ett UD-pm, övningen. Söder sade att den var en i raden av liknande övningar. Hon sade också att vare sig svenskt eller finländskt flyg skulle landa på estnisk mark. Ambassadören sade att Ryssland inte kunde vara likgiltigt inför att miltärt alliansfria stater som Sverige och Finland övar med USA.

– Det är ingen dramatisk sak att en ambassadör frågar om en övning, säger Söder och tillägger att det inte skadar att svara på frågor.

– Det är inget som påverkar någonting.

Aldrig planerat

Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger att det "aldrig har varit planerat" att svenska Jas Gripen-plan skulle använda estniska flygfält under samövningen. Och regeringen har, enligt Simon, inte haft några synpunkter på övningens innehåll.

– Vi har inte fått några som helst styrningar på hur vi ska planera övningar, eller direktiv eller instruktion från regeringen, säger Simon till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes