Inrikes

Hundratals barn försvinner varje år

INRIKES

Brott. Polisen har inte hittat de två pojkar som försvann efter ett uppmärksammat ingripande vid Centralen i Malmö.

Och de är inte ensamma om att försvinna. Varje år avviker hundratals ensamkommande barn.

I fjol anlände drygt 7 000 ensamkommande barn till Sverige. Samtidigt kunde Migrationsverket konstatera att 374 avvek medan 58 återkom, i några fall hade barn avvikit flera gånger.

– De bor i kommunernas försorg. Om ett barn försvinner polisanmäler kommunen det och meddelar oss det också, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

"Väldigt allvarligt"

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, säger att hon tycker att det har blivit vanligare att barn avviker.

– Det är väldigt allvarligt. Jag har mött företrädare för storstadskommuner som berättar att de hittat barn i lägenheter och som har avvikit upp till ett år innan från boenden på andra håll i landet, säger Elisabeth Dahlin till TT.

Hon berättar att det rör sig om barn som inte går i skolan, barn som inte har någon inkomst eller har någon rätt till sjukvård.

– Om man inte går i skolan och har trygga vuxna omkring sig och har rutiner är man i riskzonen för att råka illa ut, säger Elisabeth Dahlin.

Försvann i måndags

De två pojkarna i Malmö, 9 respektiver 12 år, fördes i fredags efter det uppmärksammade omhändertagandet till ett HVB-hem, men de försvann i måndags när de skulle till Migrationsverket i Malmö. Omhändertagandet filmades av privatpersoner och utreds som misshandel av polisen.

Enligt Kvällsposten letade pojkarna efter sin försvunne storebror, som de enligt uppgift ville återförenas med. Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, vill inte bekräfta uppgifterna, men beklagar det uttalande som en polisman gjorde under onsdagen om att "de här två är ett par i högen av alla som är lysta".

– Så ska vi inte uttala oss. Det är olämpligt och kan få oss att framstå som vi inte kan se människan bakom statistiken, säger Karlsson till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes