Inrikes

Mjölkbransch vill ha snabba åtgärder

INRIKES

Mjölk. Mjölkbönderna efterlyser snabba åtgärder för att rädda den svenska mjölkproduktionen. Men inga löften gavs av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under torsdagens möte med representanter för branschen.

– Jag tror ändå att de som var med inte förväntade sig att jag skulle säga att nu gör vi si eller så, sade Sven-Erik Bucht på en pressträff efter mötet.

Landsbygdsministern höll på onsdagen ett så kallat högnivåmöte i Rosenbad med inbjudna representanter för bland andra mjölkbönderna och livsmedelshandeln. Målet var att hitta lösningar som kan stötta de svenska mjölkproducenterna.

Ersättningen till mjölkbönderna har pressats till följd av en hög produktion globalt och ett ryskt importstopp som svar på EU:s handelssanktioner mot landet.

"Akut kris"

– Vi behöver komma med konkreta åtgärder snabbt, säger Palle Borgström, ordförande för branschorganisationen LRF Mjölk.

– Det är en akut kris just nu, men det är också en situation där man under en allt för lång tid har haft för dålig konkurrenskraft. Det gör att mjölkföretagarna är ekonomiskt utmattade nu och de har inte pengar att betala löner och räkningar. Det säger sig självt att det inte kan fortsätta.

LRF har en lista på åtgärder som kan underlätta situationen för svenska mjölkbönder.

– Det handlar om att skapa likviditet, en rimlig chans för producenterna att betala sina räkningar, säger Palle Borgström.

Kan inte lova något

Sven-Erik Bucht sade att han noterade förslag från de inbjudna om anstånd med momsinbetalningar, om skatter och snabbare utbetalningar av olika EU-stöd. Han underströk flera gånger att han inte kan lova något mer än att titta på förslagen.

Ett annat förslag, som Bucht ställde sig positiv till, är frivillig märkning av ost och mjölk så att konsumenterna kan se att det är svenska produkter.

Enligt landsbygdsministern verkar det trots allt ha skett ett trendbrott på världsmarknaden vad gäller mjölkpriser, med en klar uppgång den senaste tiden. Han utryckte också glädje över Arlas starka resultat för 2014, med en vinst på flera miljarder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes