Borg: Ökad kostnad för asylpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Det höga asyltrycket på Sverige leder till ökade kostnader för flyktingmottagandet, säger finansminister Anders Borg. Men han förbereder inga skattehöjningar de närmaste åren för att finansiera mottagandet.

Att ställa mottagande mot välfärden spelar Sverigedemokraterna i händerna, svarar Margot Wallström (S).

– Jag kan redan nu säga att vi förbereder inga skattehöjningar för 2014 eller 2015. Sen kommer vi att återkomma med en strategi för hur vi ska upprätthålla överskottsmålet, säger Borg.

I dag höll han och utrikesminister Carl Bildt en gemensam presskonferens om läget i världen.

– Jag tror att vi nu har skiftat och är på väg in i en väsentligt mycket osäkrare värld. Vi har mycket mer av Sverige i världen i dag, och vi har mer av världen i Sverige, säger Bildt.

Utrikesministern nämner oroshärdar som Ukraina, Irak, Syrien och Gaza, och säger att IS är ett större hot än vad al-Qaida var för cirka tio år sedan. Flyktingströmmarna mot Europa är större än någonsin tidigare, enligt Bildt.

Migrationsverkets prognos för antalet flyktingar i år har gradvis justerats upp under året.

– Ökningstakten är nu betydande och den ska vi klara av att möta, säger Borg.

Enligt honom handlar det om miljardkostnader - 11-12 miljarder det kommande året - för den kommande migrantströmmen, även om en del kan räknas av mot biståndsanslagen.

Borg säger att han aldrig varit med om en så stor förskjutning efter en lagd vårproposition.

Han lovar också statligt stöd till kommunerna "så att kommunalråd och andra berörda ska känna att det finns ett ansvar från staten".

Han framhåller att det vore fel av regeringen att inte redan före valet redovisa bedömningarna för 2017 och 2018, då de ökade kostnaderna för integrationen visar sig. De får inte, till skillnad mot kostnaderna för migration, räknas av på biståndsbudgeten.

På frågan om de vill inskärpa ett krismedvetande hos svenska folket lagom till valet, ilsknar Carl Bildt till.

– Det är inte vi som har hittat på terrorn i Irak, säger han.

Från Socialdemokraterna har det kommit kritik mot att regeringen nu ställer de ökade kostnaderna mot flyktingmottagningen och att det kan gynna SD.

– Verkligheten är ju som den är. Om vi skulle hemligstämpla den flyktingströmning som är, så skulle vi på goda grunder kunna anklagas för att lura väljarna. Vi redovisar öppet som det är. En valrörelse handlar inte bara om taktik fram och tillbaka, den handlar om verkligheten, säger Bildt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson reagerar på presskonferensen.

– Jag blir lite förvånad, måste jag säga. För i år handlar det om en miljard i extra kostnader, vilket är en normal fluktuation med en budget på 800 miljarder kronor. För de kommande åren är det väldigt osäkert, som så mycket annat. Vi vet inte hur kostnaderna för arbetslösheten eller sjukförsäkringarna heller förändras, säger hon till TT.

Även Margot Wallström (S) förvånas över presskonferensen.

– Det här har regeringen vetat ganska länge. Att nu gå ut och säga att det här kommer att innebära ökade kostnader för samhället låter lite märkligt om du frågar mig, säger Margot Wallström (S) i en kommentar angående dagens besked om ökade kostnader för flyktingmottagande.

Wallström anser att frågan om mottagande ställs mot välfärden.

– Man ska inte ställa upp det i en motsättning så som statsministern gör, och ställa det här mot välfärden. Då spelar han Sverigedemokraterna i händerna.

TT: Vad är Socialdemokraternas besked i frågan?

– Vi ska ha en värdigt och human flyktingmottagning i det här landet och vi kommer finansiera det i fortsättningen också. Vi ska försöka hjälpa kommunerna.

TT: Mer pengar till kommunerna?

– Inte bara pengar, men ett stöd om de ska erbjuda skola och barnomsorg.

Regeringen återkommer med fler besked kring de offentliga finanserna i samband med överläggningarna på Harpsund i helgen, enligt Anders Borg.

TT

Publicerad: