Inrikes

FN vill se enad flyktingpolitik

INRIKES

Politik. Sverige och Tyskland är föredömen när det gäller flyktingpolitik, men det är absolut nödvändigt att resten av EU sluter samman och tar sitt ansvar. Det säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Det var på en pressträff i Rosenbad som António Guterres, tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) diskuterade den växande globala flyktingfrågan.

Guterres kallar Sverige för "en stöttepelare" i asyl- och biståndsfrågor, men varnar för att det krävs enade åtgärder, och det snabbt, för att kunna hjälpa de rekordmånga människor som befinner sig på flykt i världen.

-Vi ser en chockerande ökning av människor som tvingas lämna sina hem på grund av konflikt och klimatförändringar, och de dagliga behoven av stöd ökar dramatiskt. Därför är en europeisk solidaritet i frågan absolut nödvändig, säger han.

Morgan Johansson säger att Sverige står redo att ta politiskt initiativ i frågan om andra länder sluter upp.

Enligt Guterres är det inte omöjligt att det kan införas kvoteringssystem för att fördela flyktingar till olika länder, men att detta endast bör ske i undantagstillstånd och att det är bättre om de europeiska länderna själva kan enas i frågan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes