Inrikes

Många svenskar drabbas av nätbrott

INRIKES

Stockholm. Stulna identiteter och kapade lösenord. Åtta procent av alla svenska nätanvändare har någon gång utsatts för nätbedrägeri eller fått sin identitet kapad på internet, visar den senaste EU-barometern. Trots det uppger fyra av tio svenskar att de inte bytt ut något av sina internetlösenord på till exempel Facebook eller mejlen det senaste året.

Sverige toppar också listan på länder i Europa där flest - 59 procent - säger att de undviker att dela med sig av personlig information på nätet av rädsla för att bli utsatta för nätbrott.

I undersökningen från EU-kommissionen tillfrågades 27 000 personer från alla EU-länder.

– Sverige har jobbat relativt systematiskt med de här frågorna jämfört med andra länder. Samtidigt kan vi ju nästan varje dag läsa om nätattacker mot myndigheter, företag och enskilda, säger den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström till TT.

Undersökningen visar att Sverige är ett av de länder där medborgarna är mest uppkopplade, men också mest säkerhetsmedvetna. Situationen i EU är dock bekymmersam, menar kommissionären.

– Över hälften av EU-medborgarna byter nästan aldrig sina lösenord. Även om man ser att det finns ett ökat hot, säger hon.

Ungefär 50 miljoner personer i EU har blivit utsatta för någon form av nätbedrägerier. Att lära fler att skydda sig mot brotten kan vara ett sätt att få bukt med problemen.

– Den enskilda internetkonsumenten har givetvis ingen skuld i det här, men genom att man inte gör väldigt enkla saker som att byta sina lösenord, dubbelkollar vissa nätbutiker man inte känner igen eller uppdaterar operativsystemet på sin smartphone, blir man väldigt sårbar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes