Hälften av svenskarna facebookar

Stockholm. Internet kryper allt längre ner i åldrarna. Hälften av treåringarna är numera ute och surfar. Och halva svenska folket facebookar. Killar spelar mera spel och tjejer läser oftare bloggar.

Fildelningen fortsätter att växa, men ännu fler använder lagliga musiktjänster som Spotify. Var tredje nätanvändare lyssnar på Spotify, enligt en ny undersökning från stiftelsen .se som administrerar de svenska nätadresserna.

Nästan alla är numera nätanvändare. Hela 88 procent har tillgång till nätet hemma, enligt den nya kartläggningen.

Ett annat mått på spridningen är när hälften av en åldersgrupp har börjat använda nätet åtminstone ibland. Den gränsen ligger nu på tre år. Och mycket lägre kan man knappast komma.

– Vi ställer bara frågor om barn ner till tre år i undersökningen, vi har bedömt att det är nånstans där som gränsen går. Men jag har sett filmer på Youtube på barn som är under ett år som kan hantera en Ipad, säger Janne Elvelid, på projektledare för undersökningen.

Samtidigt börjar nätanvändningen för unga människor nu närma sig taket. Bara någon procent använder inte nätet i åldersgrupperna från 9 till 44 år. Och allt fler ägnar sig åt sociala medier som Facebook och bloggar, hela 96 procent i årldersgruppen 16-25 år. Halva svenska folket, 52 procent, är med på Facebook, men bara 7 procent ägnar sig ännu åt Twitter.

– Det får nästan känslan att alla gör det med sådana här nya fenomen som hajpas. Men det är ofta en grupp som börjar med det och sedan sprids det lite bredare, säger Elvelid.

Men det finns också på några områden en tydlig könsuppdelning på nätet. Tjejer är betydligt mer aktiva i sociala medier, särskilt tonåringarna. I gruppen 12-15 år är 86 procent av flickorna ute på de sociala nätverken men bara 32 procent av pojkarna. Och över hälften av tjejerna läser bloggar varje dag medan bara 1 procent av killarna är bloggläsare.

Men när det gäller digitala spel på nätet är bilden omvänd. Totalt spelar nästan halva svenska folket digitala spel. I åldersgrupperna mellan 12 och 25 spelar nästan 90 procent av killarna spel. Ganska många tjejer också men deras omkring 60 procent är betydligt lägre.

TT