Slopad vårdavgift för gamla

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. Vänsterpartiet och regeringen föreslår att den som fyllt 85 år ska slippa betala avgift för besök i primärvården, till exempel vårdcentralen, från 2017.

Förslaget finns med i den kommande budgeten och beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor. Enligt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är förslaget bra för både de äldre och landstingen. Det har visat sig i Kalmar län, där landstinget redan infört det.

– Det är fler äldre som söker vård, säger Andersson och argumenterar för att avgiftsfri primärvård också kan göra att trycket på akuten blir mindre.

Ingen behöver idag betala mer än 1 100 kronor i avgifter under en tolvmånadersperiod för besök på vårdcentral och andra delar av öppen- och primärvården. Sedan träder det så kallade högkostnadsskyddet in. Men Vänsterpartiet menar att det ändå kan bli tungt för många äldre.

– Många kvinnor har väldigt låg pension och drar sig för att söka vård, säger Andersson.

Avgifterna för att ligga på sjukhus blir dock kvar, de får även 85-åringar och äldre fortsätta att betala efter årsskiftet 2016-2017.

Skälen till att avgifterna inte tas bort redan 2016 är enligt Ulla Andersson att det inte gick att hitta pengar till det i budgeten för 2016. Dessutom behövs längre förvarning.

TT

Publicerad: