Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Blandade reaktioner efter förslaget

Publicerad 2015-11-24

Flyktingkrisen. En tragedi för flyktingarna. Bra men otillräckligt. Helt oacceptabelt och obegripligt. För lite och för sent.

Reaktionerna på regeringens förslag om flyktingpolitiken går som väntat åt helt skilda håll.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra "saknar en verklig paus i flyktingmottagandet".

– Jag är orolig för att det inte räcker, säger hon men välkomnar att regeringen är tydligare när det gäller tillfälliga uppehållstillstånd.

Sverigedemokraterna framhåller att partiet länge drivit flera av regeringsförslagen, men SD vill gå längre och helt förbjuda asylansökningar vid den svenska gränsen.

– Det här är alldeles för lite och kommer alldeles för sent, säger Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson för SD.

Sjöstedt: Betala inte

Jonas Sjöstedt, ordförande för Vänsterpartiet, tror inte att förslagen kommer att leda till att flera EU-länder tar ansvar sitt för flyktingsmottagandet, vilket regeringen hoppas.

– Detta är EU:s kris. Sverige borde ha låtit bli att betala medlemsavgiften. Det är det enda språk EU förstår, säger han och menar att förslagen "innebär en tragedi för flyktingarna".

Också från Rädda Barnen är kritiken hård:

– Barn blir levande pjäser i ett politisk strid, där andra EU-stater inte tar sitt ansvar, säger Ola Mattsson, organisationens Sverigechef.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för svenska Röda Korset, har förståelse för att situationen är ansträngd och att politikerna är pressade.

– Men regeringens förslag riskerar att slå hårt mot dem som redan är utsatta. Och möjligheten till integration kommer att försämras, säger hon.

Ungt internt missnöje

De båda regeringspartiernas ungdomsförbund är mycket missnöjda.

– De här förslagen är helt oacceptabla. Det är att gå väldigt långt mot dem som har det värst i vårt samhälle i dag - flyktingarna, säger Lorenz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Visst behövs åtgärder, anser SSU, men det är fel att "rikta udden mot de människor som söker sig till Sverige".

Statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet tror att besluten varit svåra att fatta för båda partierna, i synnerhet för MP.

– Skulle man hoppa av på den här frågan, vilket säkert en del vill, så förlorar man inflytande på migrationspolitiken, eller i varje fall minskar den, men man förlorar också inflytande på miljöpolitiken, säger han.

TT