Himlars! Julgran siktad över Skåne

INRIKES

Försvaret. Om någon i södra Sverige tyckte sig se en flygande julgran under eftermiddagen var det ingen synvilla. Försvarsmakten passade nämligen på att traditionsenligt lufta några Gripenplan, formerade likt ett snabbt framrusande barrträd.

I år var det piloter Blekinge flygflottilj som bjöd allmänheten på den himmelska uppvisningen. Elva Jas 39 Gripen tindrade bland annat över tinnar och torn i Malmö och kunde även siktas i det blå ovan Simrishamn, Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Ljungbyhed, Ängelholm, Halmstad, Växjö, Kalmar, Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och - givetvis - F17 i Kallinge, strax utanför Ronneby, där flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns. Därifrån kom också piloterna, och Kallinge var även start- och landningsbana för dagens luftinsats i Försvarsmaktens tjänst.

Helene Nyberg, informationschef på flygflottiljen, berättar att F17 är traditionsbevarande förband för nedlagda F5, F10 och F12, som tidigare hållit liv i traditionen med julgransflygningar.

– Därför passade vi på att hedra förbanden och förbandens personal genom att kombinera en övning med en julgransflygning, säger hon.

TT