Grundskydd för pensionärer ses över

Publicerad:

Politik. Pensionssystemet är ojämlikt och bör förändras, anser regeringen som nu tillsätter en utredning i ärendet.

– Det är mycket glädjande och något vi drivit länge, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar förbättrad ekonomi för de pensionärer som har det tuffast. Regeringen kommer att tillsätta en utredning för att undersöka om garantipensionen och bostadstillägget kan räknas upp för de pensionärer som har det sämst ställt.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har länge krävt att garantipensionerna ska följa inkomstutvecklingen, för att få fördel av reallöneökningar, och inte prisbasbeloppet. Något Löfven nu vill utreda.

– Det går inte att bara säga att nu skickar vi in mer pengar, för systemen måste fungera och vara hållbara för pensionärerna. Ett sätt kan vara att göra uträkningarna på ett annat sätt, men vi ska också ha med frågan om bostadstillägg och andra saker.

– Men en sak är säker, som pensionär ska man ha en bra och trygg pension, säger Stefan Löfven.

Christina Tallberg, ordförande vid PRO är glad över beskedet.

– Det är bra att man får samma beräkningsgrund mellan garanti- och inkomstpensioner för annars så riskerar vi att vi får ökade klyftor bland de som har pensioner, säger hon.

Tallberg anser att de som skulle tjäna mest på förändringarna är ensamstående äldre kvinnor som oftast har de lägsta pensionerna.

TT

Publicerad: